Home

Nieuws 1109 x bekeken 8 reacties

Nieuw onderzoek ammoniakberekening

Den Haag - Internationale wetenschappers gaan de manier waarop de berekening en de modellen van de uitstoot en neerslag van stikstof onder de loep nemen. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) besloten naar aanleiding van de discussie over de verschillen tussen gemeten en berekende ammoniakconcentraties en -deposities.

De staatssecretaris zegt niet te twijfelen aan de kwaliteit van de gebruikte modellen. Maar om elke twijfel weg te nemen zullen wetenschappers de gehele keten van de berekening bekijken. Dat gaat over de metingen, de verzameling van de gegevens en de berekeningen. De wetenschappelijke review bouwt voort op een internationaal onderzoek in 2013. Toen concludeerden buitenlandse wetenschappers dat de manier waarop Nederland kijkt naar de ammoniakconcentraties en de depositie van ammoniak behoort tot de best beschikbare wetenschappelijke methoden.

Als het gaat om het stikstofbeleid (PAS), zegt Dijksma dat er ruimte is om 2,5 procent economische groei per jaar te realiseren.

De Tweede Kamer wil volgende week schriftelijk met de staatssecretaris overleggen over het besluit emissiearme stallen en het besluit over de grenswaarden in de PAS. Dijksma had aangegeven dat een gecombineerde behandeling van de besluiten met het stikstofbeleid zal leiden tot vertraging van de vergunningverlening. De Kamer heeft donderdag gezegd dat niet te willen.

Laatste reacties

 • Wim Toornstra

  Het is net de persvoorlichter van Sadam Hoessein. Zeggen dat alles onder controle is en op de achtergrond hoor je de bommen vallen.
  Het hele ammoniak beleid is een grote soap die totaal onhoudbaar is geworden.

 • koestal

  Het is om te lachen ,maar ook om te huilen,kun je die Dijksma nog serieus nemen met dit gedraai ?

 • Jan van het Zand

  De soap stikstofbeleid gaat door. Al vanaf 1986 bij de intrede van de mestwetgeving een 'Koppijn mineraal'.
  Let op: De hoeveel stikstof in de lucht wordt niet minder. Alle moderne vrachtwagens en ook al tractoren mengen Ad Blue bij. Ad Blue heeft een hoog gehalte aan stikstof. En die wordt verbrand in de dieselmotor om de roetdelen te verminderen. Maar stikstof verbranden, daar verdwijnt de stikstof niet mee. Die wordt met de vlam in de pijp de lucht in geblazen.

  Het is wellicht beter om diesel motoren een hogere verbranding te geven door LPG toe te voegen tot 30%. Dan wordt de verbranding nagenoeg 100% en is er ook geen roet, omdat roet is onverbrande brandstof.

  Ook elektrisch kan goed. Vele boeren kunnen met elektrisch aangedreven machines het klimaat in de stallen voor mens en dier zeer sterk verbeteren.

 • m.nieuweboer

  Het is verstandig van staatssecretaris Dijksma dat ze een nieuw onderzoek laat instellen naar de emissie en depositie van ammoniak in de lucht.Ik maak me wel zorgen over welke onderzoekers hiervoor worden aangewezen.Het RIVM heeft totaal gefaald in eerdere onderzoeken en doordat de depositie van NH3 niet is te meten vanwege het feit dat het een vluchtig gas is en snel oplost in stikstof (er zit al 78% stikstof in de lucht) en waterstof, heeft men allerlei vreemde formules verzonnen waarmee ze meende de depositie van NH3 te kunnen vaststellen waarvan nu aan het licht komt dat deze manier totaal niet klopt.Men geeft het zelf toe.
  Het is ook een grote tekortkoming van de politiek en LTO dat men nooit een contra expertise heeft geëist over de vermeende schade van NH3.Ten tweede heeft men nooit gekeken naar de gevolgen voor de bodem en bodemleven als men mest injecteert.Veel bodem kundigen hebben hier destijds op aan gedrongen.We hebben met dit beleid te maken met een georganiseerde onverantwoordelijkheid

 • minasblunders1

  M.Nieuweboer, waarom vind jij het zo verstandig van Dijksma dat ze nieuw onderzoek laat uitvoeren? Je geeft zelf al aan dat NH3 niet te meten is, waar je gelijk in hebt. Jij en ik weten de uitslag van dat nieuwe onderzoek dus al!

 • zon

  Ben bang dat de uitkomst van te voren al bekend is.

  Het heeft weinig met wetenschappelijke onderbouwing te maken maar met hoe de politiek het graag wil hebben.

 • Fermer

  @minasblunders, de spijker op z'n kop. Het wordt nu weer een 'Wij van WC-eend-internationaal' onderzoek!

 • klaasmeijaard

  M.Nieuwenboer steunt Dijksma in nieuw onderzoek. Ik kan dat voorstellen en pleit ook voor nieuw onderzoek door nieuwe onderzoekers die niet naar de wetenschappelijke onderbouwing kijken maar gewoon nieuw onderzoek doen. Ammoniak is een stofje dat elk mens uitademt (wie dat niet doet mag zich melden) en een stikstof verbinding die makkelijk door planten wordt opgenomen. Met de korstmossen is de concentratie (aanwezigheid tot een bepaald niveau) te monitoren. Als boeren hun koeien als herkauwers gaan voeren komt er minder ammoniak in de lucht, dat is bij sommigen bekend, en lossen boeren het probleem zelf op.
  Dan hoeft ook mest niet in brievenbus stallen (overigens geen bijtelling bij de PAS) en andere gekke bedenksels en zou mest weer gewoon op de bodem verdeeld kunnen worden. Dan heb je ook minder schade aan de zode. (heer Nieuweboer als elke veehouder een kuiltje spit kunnen ze, net als ik gedaan heb, de schade aan de zode zien en vastleggen op foto. Dat twitteren naar de politiek en andere nederlands zou in enkele dagen een beeld van vernieling van bodemleven en plantenwortels opleveren wat zijn weerga niet kent.) Maar welke boer wil een gat spitten?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.