AlgemeenNieuws

Monsanto: minder omzet, meer winst

St. Louis – Monsanto heeft in boekjaar 2014 een omzet geboekt van $15,9 miljard (€12,7 miljard), $1,1 miljard meer dan een jaar eerder. De producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen zag de nettowinst met 9,4 procent toenemen tot omgerekend €2,1 miljard. Het vierde kwartaal werd een verlies geleden van omgerekend €123 miljoen.

Het kwartaalverlies lag lager dan een jaar eerder en is gevolg van dalende boereninkomens die druk zetten op prijzen van productiemiddelen. Het bedrijf moest bovendien een dure schikking treffen in een langslepende milieuzaak. Uiteindelijk komen de jaarcijfers net boven de verwachtingen van het bedrijf uit de Amerikaanse staat Missouri uit.

Het bedrijf boekte de meeste omzet met maiszaad en gevonden planteigenschappen: $6,4 miljard €5 miljard). Dat was een fractie minder dan een jaar eerder. De omzet met sojazaad en –eigenschappen nam bijna $500 miljoen toe tot een recordniveau van $2,1 miljard (€1,7 miljard). Monsanto realiseerde de groei met soja mede door de uitrol van Intacta RR2 Pro in Latijns-Amerika.

De omzetten met groentezaken nam 5,3 procent af terwijl de omzet met katoenzaad 4,5 procent daalde. De brutowinst nam het sterkst toe bij sojazaad, maar ook bij groentezaad was sprake van een stijging van zo’n 16 procent. De brutowinst bleef voor maiszaad vrijwel gelijk terwijl bij katoen door prijsdruk sprake was van een daling.

Monsanto zag de omzet met gewasbeschermingsmiddelen 21 procent groeien tot bijna omgerekend €1,6 miljard. Het bedrijf verkoopt met name herbiciden, zoals het bekende Roundup. Monsanto is de grootste producent van zaden wereldwijd en concurreert in de markt met onder meer Syngenta, Bayer CropScience en DuPont/Pioneer Hi-Bred.

Beheer
WP Admin