AlgemeenNieuws

Mestverwerking moet in hogere versnelling

De mestverwerking zal in 2015 en volgende jaren in een hogere versnelling moeten om te zorgen dat de overschotten kunnen worden verwerkt.

Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk advies van de Commissie Deskundigen Mest (CDM), waarvan Boerderij een afschrift heeft. Staatssecretaris Dijksma en de sector zijn in overleg over de consequenties van de nieuwe berekeningen.

De percentages voor verplichte mestverwerking in 2015 zullen hoger uitpakken dan de voorlopige percentages waar tot nu toe mee gerekend is. In een advies van de CDM aan het Ministerie van Economische Zaken van 26 augustus 2014 worden voor 2015 de volgende verwerkingspercentages genoemd: 68 procent in mestregio Oost, 78 procent in Zuid en 10 procent in de rest van Nederland. De totale verwerkingsplicht voor heel Nederland becijfert het CDM op 47 miljoen kilo fosfaat. Tot nu werd uitgegaan van een verwerkingsplicht van 28 miljoen kilo op basis van indicatieve percentages. Voor Oost betekenen de CDM-percentages meer dan een verdubbeling van de verwerkingsplicht. Tot nu tot werd door het ministerie van Economische Zaken alleen een indicatief percentage genoemd van 30 procent. Voor Zuid zou de verwerkingsplicht 60 procent hoger zijn, het percentage voor 2015 was tot nu toe ‘indicatief’ berekend op 50 procent. Buiten de concentratiegebieden is het percentage gelijk.

Traject van meerdere jaren

CDM-Secretaris Gerard Velthof wil niet inhoudelijk ingaan op het advies aan het ministerie omdat het nog vertrouwelijk is. Wel geeft hij aan dat de brief van augustus “niet de laatste is die is verzonden”.

Het ministerie van Economische Zaken bevestigt de inhoud van de brief. Maar volgens het ministerie moet het advies van de CDM niet gelezen worden als een absolute opdracht voor de mestverwerking in 2015. “Het gaat om het eindbeeld. De cijfers zijn indicatief voor waar we naar toe willen werken. Dat gaat om een traject van enkele jaren”, aldus een woordvoerder van staatssecretaris Dijksma. De woordvoerder verwacht dat de staatssecretaris binnen enkele weken met de cijfers voor 2015 zal komen. “Daarover is nu nog overleg gaande met de sector. Wij zullen in overleg met de sector een traject uitstippelen.”

Het CDM-advies is op 15 oktober besproken tijdens een overleg op het ministerie met vertegenwoordigers van LTO Nederland, de vakbonden NVV en NVP en loonwerkerskoepel Cumela. Meerdere vertegenwoordigers van de aanwezige organisaties bevestigen dat, maar willen niet inhoudelijk reageren. Inmiddels is duidelijk dat er de komende week een vervolgoverleg is gepland. Verwacht mag worden dat er dan op zeer korte termijn duidelijkheid komt over mestverwerkingspercentages in 2015. Die zullen dan niet direct op het veel hogere niveau uitkomen volgens het CDM-advies, maar vrijwel zeker wel hoger dan volgens de tot toe genoemde percentages.

Beheer
WP Admin