Home

Nieuws 991 x bekeken

Meeste agrobedrijven zijn eenmanszaken

Den Haag – De populairste rechtsvorm in de land- en tuinbouw is de eenmanszaak. Ruim de helft van alle bedrijven in 2013 had deze bedrijfsvorm, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Van de 67.481 officieel geregistreerde land- en tuinbouwbedrijven in 2013 waren er 35.208 een eenmanszaak, waarbij dus één persoon verantwoordelijk is voor het bedrijf. De meeste van deze eenmanszaken zijn melkveebedrijven, namelijk 6.434. Op plek twee (4.630) staat 'overige rundveebedrijven', waaronder vleesveehouders, exclusief vleeskalveren. Op de derde plaats komen schapenbedrijven met 3.770 eenmansbedrijven.

Bijna 28 procent van de landbouwbedrijven hebben de bedrijfsvorm maatschap. Ook hier gaat het in de meeste gevallen om melkveebedrijven, namelijk 7.423. Op nummer twee staat 'overige akkerbouwbedrijven' met 1.710. Hier gaat het om bedrijven met niet veel voorkomende akkerbouwgewassen en/of combinatie van verschillende gewassen.

Ruim 13 procent van de bedrijven heeft een vennootschap onder firma als rechtsvorm. Kijkend naar alle sectoren komt deze bedrijfsvorm eveneens het vaakst voor in de melkveehouderij (2.913). Een besloten vennootschap komt het vaakst voor bij boomkwekerijen (353). Stichtingen komen ook voor. Het meest bij paard- en ponybedrijven (44). Coöperaties zijn er ook, namelijk 13. Het gaat dan vooral om akkerbouwbedrijven (8).

Of registreer je om te kunnen reageren.