AlgemeenNieuws

LTO: Zout-besluit bedreigt landbouw

Den Haag – LTO Nederland verzet zich tegen het besluit van minister Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus (Infrastructuur en Milieu) om het Volkerak te laten verzilten. In een ‘dringende oproep’ aan de Tweede Kamer vraagt portefeuillehouder Siem Jan Schenk om dat besluit op te schorten. Volgens Schenk verhoudt het besluit van de minister zich niet met de toezegging aan de regio dat de zoetwatervoorziening gegarandeerd zal worden.

LTO bepleit een stresstest van de zoetwatervoorziening van het hoofdwatersysteem in Nederland. Die snelle test moet uitwijzen of het hoofdwatersysteem wel bestand is tegen zo’n ingrijpende wijziging. Het verlies van de zoetwaterbuffer heeft een enorme impact op de totale zoetwatervoorziening in Nederland. Reden om geen onomkeerbare besluiten te nemen, vindt LTO Nederland.

“Wij werden onaangenaam verrast door dit bericht”, zegt Siem Jan Schenk. “Op 11 juni is al toegezegd dat deze stresstest er zou komen”, zegt Schenk. “Ook het ministerie zag er toen de noodzaak van in.”

Schenk heeft al eerder duidelijk gemaakt dat de zoutwaterdruk in de landbouw steeds groter wordt. Ook het ministerie ziet de zoetwatervoorziening als belangrijke prioriteit. Desondanks heeft het ministerie afgelopen vrijdag besloten eb en vloed weer terug te laten keren op de Grevelingen en het Volkerak-Zoommeer weer zout te laten worden, inclusief de getijden. Volgens het ministerie neemt daardoor de waterkwaliteit toe.

Volgens het ministerie biedt het terugbrengen van zout en getij nieuwe mogelijkheden voor onder meer de landbouw.

Beheer
WP Admin