Home

Nieuws 1290 x bekeken 5 reacties

Koning als handelsambassadeur naar Japan

Tokio - Koning Willem-Alexander reist volgende week samen met koningin Máxima voor een driedaags staatsbezoek naar Japan. Het koningspaar wordt daar dinsdagmorgen verwacht. Het bezoek begint woensdag met een ontvangst in het Keizerlijk Paleis in Tokio.

Voor Willem-Alexander is het zijn elfde officiële reis naar Japan en zijn eerste als koning. Doel van de visite is vooral het versterken en uitbreiden van de handelsrelaties.

Het koningspaar wordt vergezeld door Bert Koenders, de kersverse minister van Buitenlandse Zaken, en minister van Economische Zaken Henk Kamp, die een uitgebreide handelsdelegatie aanvoert. Daarbij ligt het accent op land- en glastuinbouw, windenergie, gezond ouder worden en cybersecurity. Op deze gebieden worden voor het Nederlandse bedrijfsleven kansen gezien.

Zo zoekt Japan hulp bij de hervorming van de landbouw. De gemiddelde boer is 67 jaar oud, bedrijven zijn klein zijn en de productiviteit is laag. Dat moet veranderen en Nederland kan daarbij helpen. De koning voert daarover het woord tijdens een conferentie over voedsel- en agribusiness. Voor windenergie op zee geldt evenzeer dat Nederlandse kennis van pas kan komen. Japan zoekt naar alternatieven voor kernenergie na de kernramp in Fukushima, die ontstond ten gevolge van een aardbeving en tsunami.

Japan kent een sterk vergrijsde bevolking, met meer dan 16 miljoen mensen ouder dan 75 jaar. Hier kan Nederland leren van de Japanners, die al langer inzetten op informatie- en robottechniek om ouderen gezond, actief en vitaal te laten blijven. Om het belang daarvan te onderstrepen is het koningspaar op de universiteit van Tokio bij een bijeenkomst over 'innovatieve leefomgevingen voor een vergrijsde maatschappij'.

Op alle dagen van het staatsbezoek zijn er ontmoetingen met keizer Akihito en keizerin Michiko, met wie de Oranjes al decennia goed bevriend zijn. Willem-Alexander was in 1990 bij de inhuldiging van de keizer en een jaar later vergezelde hij zijn moeder koningin Beatrix tijdens het eerste Nederlandse staatsbezoek aan Japan.

Laatste reacties

 • Mtstermors1

  Wie gaat er mee om varkensvlees te verkopen

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • flyinghollander

  Ishtar als jij zo tegen bent, wat doe je op een website van de landbouw en heb je zelfs een abbo.

 • agro1

  laat king bill goed kijken, want de vergrijzing is ons voorland, versnelling hiervan wordt geholpen door de huidige dramatisch lage prijzen. geen jonge instroom meer, toch weinig (ik zeg niet geeen!!!) van enig niveau. .....leve....hiep, hiep??????

 • ed12345

  Agro ik denk dat het wegblijven van sommige opvolgers ook veroorzaakt wordt door een mentaliteits verandering .Veel mensen kunnen tegenwoordig goed de kost verdienen met een baan van half 9 tot 4 of 5 en dat 5dagen per week .Er wordt ook beslist niet meer met bewondering naar mensen gekeken die wel hard werken en lange dagen maken

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.