AlgemeenNieuws

ING: waarde agrarische export stabiel

Amsterdam – De waarde van de agrarische export komt dit jaar uit op bijna €78 miljard, ongeveer hetzelfde niveau als vorig jaar. Het totale effect van de Russische boycot lijkt mee te vallen, al wordt wel pijn gevoeld bij appels, peren en tomaten. 2015 kan dan ook een ‘gewoon’ exportjaar worden. Dat meldt ING Economisch Bureau.

In de eerste helft van 2014 daalde de gehele Nederlandse exportwaarde met 0,9 procent. De waarde van de agrarische sector steeg juist met 1 procent tot bijna €40 miljard. Het exportvolume nam 3 procent toe terwijl afzetprijzen gemiddeld 2 procent daalden. De export naar Rusland werd al bemoeilijkt door de gedaalde waarde van de roebel.

Voor de tweede helft van 2014 verwacht ING verdere druk op de prijzen wegens de Russische boycot. Het effect van de Russische boycot op het totale exportvolume lijkt echter beperkt, aldus ING. Het aandeel van de Russische export is minder dan 2 procent, een deel van de productie vindt zijn weg naar andere afzetgebieden en de waardetoename van de dollar ten opzichte van de meeste munten verzacht de pijn.

“Vooralsnog vertellen handelaren in de zuivel mij dat niks naar de particuliere opslag gaat”, aldus sectormanager Cor Bruns. “Product vindt toch zijn weg naar een afnemer. Prijzen kunnen wel nog verder dalen. De handel kiest pas voor particuliere opslag als de bodem in zicht komt, al is nooit zeker of de bodem stiekem al bereikt is en dus uiteindelijk niks wordt opgeslagen. Dat zou goed nieuws zijn want met volle opslagen duurt prijsherstel langer.”

Zuivelprijzen zijn bovendien nog altijd stevig en het product kan makkelijk over grote afstanden verhandeld worden. Dat geldt in mindere mate ook voor varkensvlees. “Bij varkensvlees, groente en fruit ligt vraag en aanbod zo dicht bij elkaar dat een kleine verschuiving al kan leiden tot grote prijsschommelingen.” Ook de markt voor consumptieaardappelen zit in een dip.

Beheer
WP Admin