Home

Nieuws 5474 x bekeken 26 reactieslaatste update:3 okt 2014

Huijbers niet langer 'hoofdcontroleur' Vion

Boxtel – Hans Huijbers legt de functie als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Vion Food neer. De ZLTO-voorzitter blijft wel aan als vice-voorzitter van het vleesconcern. Huijbers wordt opgevolgd door Sipko Schat, die als topbestuurder Rabobank moest verlaten vanwege de Libor-affaire.

Huijbers verlaat de functie volgens een persverklaring om meer tijd te kunnen besteden aan de doorontwikkeling van de ZLTO, de enige aandeelhouder van Vion, en zijn portefeuille duurzaam ondernemen bij LTO. Volgens bronnen had Huijbers herhaaldelijk last van de grote druk die ontstond toen Vion in ernstige financiële problemen kwam. Het besluit is bekendgemaakt tijdens een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders.

Topman van Vion Food Michiel Herkemij: "wij zijn Hans Huijbers zeer erkentelijk voor zijn voorzitterschap in de afgelopen jaren en waarderen zijn besluit om als vicevoorzitter aan te blijven." Eerder noemde de ex-topman van DE Master Blenders Herkemij het echter 'een goede vraag' waarom bijna de hele Raad van Commissarissen is vervangen vanwege de problemen van Vion, maar de voorzitter niet.

Schat (54) werkte 25 jaar voor Rabobank. In 2006 trad hij toe tot de Raad van Bestuur van Rabobank, met afstand de grootste financier in de land- en tuinbouw. In 2013 moest Schat het veld ruimen vanwege de Libor-affaire. Medewerkers van de bank bleken te hoge en te lage interbancaire rentes die vaak bij leningen worden gebruikt te hebben doorgegeven. Schat speelde hierin geen directe rol, maar was wel eindverantwoordelijk.

Schat moest weg door druk van regionale banken; het hoofdkantoor wilde hem aanhouden. Vion bevindt zich nog in bijzonder beheer van haar financiers, waarvan Rabobank de grootste is. Vion laat zich in de verklaring niet uit over de vraag of Rabobank een rol speelde bij de aanstelling van Schat.

Vion maakt ook bekend de nieuwe Raad van Commissarissen te completeren met de aanstelling van Cees van Rijn (67) die de portefeuille financiën krijgt. Van Rijn was eerder financieel topman van Nutreco, een grote producent van premixen en speciaalvoer dat in Nederland bekend is van het merk Trouw Nutrition. Van Rijn was ook financieel eindverantwoordelijke bij Sara Lee Meats Europe en de Noord-Europese divisie van McCain.

"De bancaire achtergrond van Sipko, met een enorme ervaring in de agrarische sector, en de jarenlange ervaring van Cees in de voedingssector zijn uitermate relevant voor Vion", aldus  Herkemij. "De benoeming van beide heren sluit naadloos aan bij de afgelopen zomer nieuw ingezette koers."
De Raad van Commissarissen ziet er per 1 oktober als volgt uit: Sipko Schat (voorzitter), Hans Huijbers (vicevoorzitter), Toon van Hoof, Ton van der Laan, Tom Heidman, Ronald Lotgerink en Cees van Rijn.

Laatste reacties

 • cocoma

  Lijkt er toch op dat de RABO meer invloed wil hebben. Overigens volkomen terecht dat Hans opstapt.

 • cornelis 22

  Wordt vervangen door iemand die of geweten heeft van de libor fraude of niet goed gecontroleerd heeft opdat deze fraude kon gebeuren. Deze mijnheer wordt nu dus hoofdcontroleur. Vertrouwenwekkend.

 • Hogman1

  Zo,n oplichter moet het gaan controleren?!?!
  Volgend kabinet maken we Holleeder minister van justitie.
  Inderdaad niet echt vrtrouwenwekkend

 • ...............

  Al met al weer een ons kent ons constructie met een hoog ouwe jongens krentebrood gehalte.

  Binnenkort ook een nieuwe naam: RABO Vion food.

 • farmerbn

  Huijbers zal niet lang vice-voorzitter zijn. Nu een klein stapje terug en daarna er helemaal uit. Grote leiders staan op bij moeilijke tijden ; iedereen kan leiden als het goed gaat en er veel verdient wordt. Huijbers hoort bij die laatste groep.

 • w v gemert

  Het is altijd een vooruitgang , slechter dan Huijbers kon niet kijk naar de verplichten afbraak van Vion, waar Huijbers verantwoordelijk was voor het beleid. (ook voor de nu weer verkochten onderdelen) Vice-voorzitter kan ook echt niet voor deze veelvraat aan goed betaalde functies ER UIT VOOR DEZE PRUTSER hij heeft de varkenshouder al te veel gekost !!!!

 • kalkar

  Nou, meneer van Gemert, wat een taal slaat u uit, foei. Mag dat wel, het woord prutser gebruiken, nog even en u wordt gewist door de redactie van boerderij.

 • kalkar

  Dus sipko schat heeft in ieder geval zitten te slapen bij de rabo, anders was de libor affaire wel opgemerkt. Het is te hopen dat ie nu wel wakker blijft, op zijn werk. Trouwens wie betaald al die dure jongens in de top, vraag ik als eenvoudige boer.
  Ik kan ook zeggen dat het chandalig is dat er weer een crimineel een topfunctie krijgt, hoeft een normale burger of boer niet mee aan te komen. Zegt alles over de rabo, ook een stelletje graaiers van het ergste soort.

 • anton1937

  Waarschijnlijk heeft van Gemert met zijn onnozele verhalen de varkenshouderij nog meer kost. Van Gemert houd op met die onzin.

 • yep

  als ik al die namen voorbij zie komen, vraag ik me eigenlijk maar één ding af, hoeveel wordt er totaal betaald aan salarissen voor de directie van VION en de raad van Commissarissen en hoeveel is dat per geslacht varken en vergelijk dat eens met Tonnies, van Rooi, Hilckman en consorten.

  dit is een serieuze vraag en ik hoop dat Boerderij dat wil uitzoeken.
  Dit zegt iets over het toekomstperspectief van VION en/of van hun leveranciers.

 • nedviand1

  'Fantastisch' wat er aan reddingspogingen door RABO werden ondernomen sinds Coveco en NCB het niet meer uithielden en de constructie Dumeco het niet kon. Hoeveel nog RABO kunnen jullie van je ' leden ' weggooien om dit soort onzin, waar jullie ondeskundige alles-vretende en op eigen-ik uitzijnde figuren als Daan van Doorn tassen vol met geld lieten verspillen, in de coöperatieve wereld te financieren. Vlees trekt jullie kennelijk als een form van 'satisfying' drugs aan. Goed dat er in de varkensvleeswereld vandaag privaat initiatief bestaat als bijv. VanRooi, Lunenburg/Westfort en Toennies. En in het rundvlees komt er ongetwijfeld ook een solide oplossing voor het weggeef talent van VION.
  Pieter J. den Ouden+

 • j.verstraten1

  Los van alle theoriën die je kunt bedenken omtrent de rol van Hans Huijbers in VION, voorzitter van de ZLTO is een 24/7 baan, je kunt niet 2 heren volwaardig dienen.

 • cvvught

  Wie geeft lengte..
  Hier wordt voorgesorteerd op de volgende injectie van de Rabobank ad.
  ong 500 milj. Voor afbouw van activiteiten.
  afz. Tegenstander van lengte geven

 • frankrooi

  Het lijkt een gecontroleerd einde van VION te worden. Is uiteindelijk voor niemand in de sector goed.

 • w v gemert

  Anton 1937 We leven in een vrij land. De Vion ontwikkeling van de laatste jaren zijn verlopen onder verantwoordelijkheid van Huijbers , als jij die positief vindt dan heb je enig recht van spreken, zo niet dan zou ik zeggen reageer inhoudelijk of weerleg mijn opmerkingen. Ik herhaal bij deze mijn eerder geplaatste reactie op deze site dat ik denk dat Vion zoals deze er nu bij staat het niet gaat overleven.

 • krulsaart

  Bij de Rabo ontving Schat een salaris van circa € 900.000,-- per jaar. Hierbij zijn vanzelfsprekend de bonussen en de vertrekpremie á 1 jaarsalaris niet meegenomen.

 • BW

  j.verstraten1, het is natuurlijk praten achteraf en ik zeg het ook niet om jou de grond in te boren, maar was het niet verstandiger geweest, dit tegen Hans te zeggen toen hij zijn functie, als voorzitter, op zich nam? Waarom gaan mensen 2 dingen doen, terwijl ze aan 1 ding de handen vol hebben? j.verstraten, is dat niet de fout die alle bestuurders bij VION en ZLTO maken?

 • A van A

  Wat voor bonus heeft de nieuwe vion voorzitter van de rabo mee gekregen? of vervalt dat als ze weer werk voor hem gevonden hebben?. En hoe zit het nu?? eerst daden en dan betalen? Of is het nu al bekend wat hij meekrijgt, bij het niet goed funtioneren? Alles moet open en eerlijk toch!!

 • Jan Cees Bron

  Van Asseldonk, de heer Schat kreeg een ontslagvergoeding van 900.000 euro. Eerder werd gesteld dat Schat volgens de kantonrechtersformule recht zou hebben op 5,4 miljoen euro, maar minister van financiën Dijsselbloem noemde dat destijds 'niet redelijk' en het uitgekeerde bedrag viel een stuk lager uit.

 • Jan Cees Bron

  Farmerbn, of de heer Huijbers lang vice-voorzitter blijft, weet ik niet. De timing van het vertrek van de heer Huijbers is wel opmerkelijk. Als het zo moeilijk is twee zware functies te combineren, waarom niet eerder een stap teruggezet? Het is jammer dat de heer Huijbers geen behoefte lijkt te hebben in een toelichting.

 • Jan van het Zand

  Is Vion te vergelijken met Ajax of met Feijenoord.
  Niet met Ajax, want die houden de vinger aan de pols en stellen niet de Europacup tot doel, maar een winstgevend bedrijf. En als alles meezit gaan we voor de Europacup.
  Wel met Feijenoord. De club is onder curatele gesteld van de KNVB. En om daar onderuit te komen, móet de organisatie van de grond af aan worden opgebouwd om na jaaaaaaaren weer onder de curatele stelling van de KNVB uit te komen.
  Vion draait al jaaaaaren financieel heel slecht. Het toezicht op het bedrijf vanuit de Raad van Commissarissen is al jaaaaaren erg slecht. De korte termijn gedachte bij de aankoop van het Engels Grampian heeft het spel bij Vion op de wagen gebracht. Toen was Hans Huijbers nog niet de grote baas bij ZLTO, en zijn voorganger had een grote goeie vriend, die Vion erop zou brengen en haalde het paard van Troje met het Engelse bedrijf binnen. Hans, nu inmiddels Hansje volgens WvG, is de schuldige. Kort door de bocht WvG, maar niet helemaal onjuist. Immers, Hans zat in het hoofdbestuur van de ZLTO, maar was niet eindverantwoordelijke. De eindverantwoordelijke woonde en woont in Midden-Brabant zonder met zijn handen in zijn Haaren te zitten.
  Maar het doet altijd goed om een kop van Jut te zoeken. Daar zijn we NL-ers erg goed.
  Wil Vion erboven op komen dan hebben ze een 'Frank de Boer' heel hard nodig. En die man, Herkemij, verzamelt mensen om zich heen om Vion slagvaardig te maken om de markt winstgevend te betreden.

 • Jan Cees Bron

  Parel, laten we hopen dat Vion geen RKC blijkt te zijn. Misschien is de schuldvraag niet de juiste. Misschien is het combineren van twee zware functies achteraf teveel gevraagd, zeker wanneer in beide functies een storm overleefd moet worden.

 • Jan van het Zand

  Niemand is erbij gebaat dat Vion failliet gaat. De vergelijking met de Russische planeconomie is niet onterecht. Het is immers bekend dat een coöperatie veelal een log apparaat is. Alvorens in zo'n organisatie beslissingen worden genomen om wijzigingen door te voeren, dan gaat er veel tijd overheen. Mits goed geleid, kan een coöperatie echter wel heel goed functioneren. Maar het zal nooit een slagvaardige organisatie zijn zoals een eenmansbedrijf wel kan zijn.
  Grote bedrijven zijn heel moeilijk te overzien. Vroeg of laat gaat er wel een groot bedrijf in de problemen komen. Vaak ook als het bedrijf heel hard groeit door overnames. Daar zijn voorbeelden van bekend en worden bekend. Enron, Ahold, BP, banken en recent Imtech zijn zo maar een paar voorbeelden van grote bedrijven die heel hard groeiden, maar niet meer te overzien waren en de controle verloren over de financiën. Dan leg ik hier een vraag neer, wellicht al eerder gesteld: Past bij Vion de coöperatieve organisatiestructuur?

 • w v gemert

  Parel, reactie leuk verhaal de man in kwestie was Anton Vermeer. Reactie komen nu omdat ZLTO altijd een schimmig spel is achter de gordijnen.
  Parel reactie 23, als Vion failliet gaat kan de nieuwe eigenaar, die die tent voor een prikje heeft overgenomen, een concurrerende prijs betalen alle ballast blijft in het faillissement. De RABO zou een enorme financiële aderlating voor zijn kiezen krijgen door het faillissement en ik vermoed dat daarom deze bewegingen plaatsvinden. Varkenshouder let op uw centen.

 • j.verstraten1

  BW #17. .Wellicht heb je gelijk, tegelijkertijd zijn de financiële belangen dusdanig groot dat je als ZTLO wel een dikke vinger in de pap wenst. Een RvC is er niet voor de dagelijkse leiding, maar om het bestuur te controleren/adviseren . Gezien de ontwikkelingen van de laatste jaren bij Vion kan ik me voorstellen dat het tijdsbeslag op de RvC fors is toegenomen en de daarbij horende moeilijke keuzes die gemaakt moeten worden.
  Wv Gemert als Vion failliet zou gaan en is dat niet alleen een aderlating voor de RABO maar ook voor ZLTO. Daarom gaat dit ook niet gebeuren.

 • sturk

  Vion, winstgevend echt niet. Er zijn weer een verzameling mensen
  aangezocht , die van de materie geen enkel verstand hebben. De problemen in Duitsland zijn veel te groot en te kostbaar om op te lossen.
  Dit hadden ze 10 jaar terug moeten aanpakken i.pv. Grampian
  over te nemen. De tijd zal het leren.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.