Home

Nieuws 1297 x bekeken 7 reacties

Honderden gedupeerden renteswaps

Den Haag - Meer dan 400 ondernemers hebben zich gemeld als gedupeerde van verliesgevende renteproducten, zogeheten renteswaps, die de Rabobank heeft verkocht. Dat zegt Pieter Lijesen van de Stichting Renteswapschadeclaim.

Het gaat volgens de advocaat om gedupeerden uit alle sectoren. ,,De binnenvaart, vastgoed, maar ook land- en tuinbouw, zelfs een grote kerk in Amsterdam Zuid-Oost en ketens zijn gefinancierd met swap-leningen, zoals McDonald's, Intratuin en C1000'', aldus Lijesen. In de land- en tuinbouw gaat het om meer dan honderd glastuinbouwbedrijven, maar ook om meer dan tien grote melkveebedrijven die voor een deel ook biovergisters exploiteren.

Een renteswap is een financieel product om de variabele rente op leningen 'vast te zetten'. Als de rente boven de afgesproken rentestand uitkomt, betaalt de bank het verschil aan het bedrijf terug. Maar omdat de rente nu heel laag is hebben veel van deze producten een negatieve waarde, waardoor ondernemers volgens Lijesen financieel verlies lijden. Bijvoorbeeld omdat ze te maken krijgen met hogere rentes. Voor de risico's van het product hadden de banken volgens hem ondernemers duidelijker moeten waarschuwen. Wanneer klanten van hun lening af willen, moeten ze torenhoge boetes betalen, stelt de advocaat van de claimstichting.

Een woordvoerster van Rabobank laat weten dat ongeveer achtduizend zakelijke klanten een renteswap hebben gekocht, ofwel 1 procent van het totaal. De bank is volgens haar met 95 klanten in gesprek over 'een meningsverschil' over het product. Volgens de zegsvrouw worden zakelijke klanten met een financiering en een rentederivaat dit jaar door hun lokale Rabobank uitgenodigd voor een 'revisiegesprek'.

Lijesen stelt dat veel meer Raboklanten zijn opgezadeld met een renteswap, namelijk meer dan twaalfduizend. Een derde van hen is volgens hem ondergebracht bij de afdeling 'bijzonder beheer'. Daar komen bedrijven terecht die moeite hebben met het aflossen van hun lening. De woordvoerster zegt deze cijfers niet te herkennen.

Laatste reacties

 • polsbroek

  Ze hebben toch zelf getekend Als de rente omhoog gaat hoor je ze niet Maar nu zeuren vind ik zwak

 • geen boer

  ik heb een brandverzekering, maar helemaal geen brand gehad. Tijdens het adviesgesprek is mij niet voldoende uitgelegd dat ik misschien helemaal geen brand zou krijgen.
  Waar kan ik terecht met mijn claim?

 • aarthamstra1

  Polsbroek 17500 ondernemers hebben zo'n bedrog lening .Zelf had in mijn accountant en een financieel adviseur er bij geen van beide hadden, ze het addertje onder het gras door .Gladde praatjes over euribor die zo lekker laag stond enz je doen geloven dat dat je start positie is ,de werkelijkheid was dat zij en niet wij het verschil in hun zak staken ,Terwijl ze je wijs maakte dat het voordeel voor de lener was.Polsbroek daar gaat het om ze bedonderde je met gladde praatjes, Lekker zoals je je collega's afzeikt.

 • gjcamps

  Aart, je tekend zelf en waarvoor om een eventuele rentestijging te voorkomen en winst te behalen. Nu is het net andersom en heb je een te dure lening. Dan had je het toch gewoon variabel kunnen houden? Ik denk dat elke ondernemer zijn bank of accountant niet blindelings moet vertrouwen, zij willen nl toch geld aan je verdienen.

 • sprinkler

  Aart laat wel zien het verhaal niet te begrijpen. Ik heb in 2007 voor zekerheid gekozen en mijn rente op 10 jaar vast 5% gezet. Kan ik nu ook claimen of zonder boete aflossen?
  Neen dus en dit lijkt mij ook logisch.
  Waar het bij de swaps om draait is dat de euriboropslag door de bank tijdens de looptijd wordt verhoogd en hiermee ook het 'beloofde vastgezette' tarief. En dit is discutabel.Echter bij lang niet iedereen(ik denk zelfs bij de meesten niet) is deze opslag verhoogd en is het derivaat nog steeds de oorspronkelijk vastgezette rente. Maar ja de emotionele pijn komt bij de dagafschriften waar in iedere maand de lage renteverrekening van de bank staat en daaronder de ,nu, bijbetaling uit het derivaat.

 • alco1

  De spijker op de kop sprinkler.

 • joannes

  Inspelen op risco´s waar je,als boer, geen verstand ,gevoel, of ervaring in hebt, is de verkoop van de banken geweest! En daarin hebben ze eerst voor zichzelf gezorgd met provisies, bonussen en adviezen. Een renteverhogings kans met een brand kans vergelijken is absolute onzin! Bij die brand zijn de partijen gelijk, bij Rente hebben de Banken alle beschikbare info en Boeren niets! En dan, een aantal banken hadden zelf de Libor tarieven in handen! Kortom van een Brand weet je dat het mogelijk is en de koper en verkoper staan op gelijke voet. In het geval van die Rente is het het specialisme van de verkoper tegenover een leek als koper. De grote broek aantrekken en eea voor de Banken opnemen om je boven je collega´s te verheffen ............!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.