AlgemeenNieuws

Honderden gedupeerden renteswaps

Den Haag – Meer dan 400 ondernemers hebben zich gemeld als gedupeerde van verliesgevende renteproducten, zogeheten renteswaps, die de Rabobank heeft verkocht. Dat zegt Pieter Lijesen van de Stichting Renteswapschadeclaim.

Het gaat volgens de advocaat om gedupeerden uit alle sectoren. ,,De binnenvaart, vastgoed, maar ook land- en tuinbouw, zelfs een grote kerk in Amsterdam Zuid-Oost en ketens zijn gefinancierd met swap-leningen, zoals McDonald’s, Intratuin en C1000”, aldus Lijesen. In de land- en tuinbouw gaat het om meer dan honderd glastuinbouwbedrijven, maar ook om meer dan tien grote melkveebedrijven die voor een deel ook biovergisters exploiteren.

Een renteswap is een financieel product om de variabele rente op leningen ‘vast te zetten’. Als de rente boven de afgesproken rentestand uitkomt, betaalt de bank het verschil aan het bedrijf terug. Maar omdat de rente nu heel laag is hebben veel van deze producten een negatieve waarde, waardoor ondernemers volgens Lijesen financieel verlies lijden. Bijvoorbeeld omdat ze te maken krijgen met hogere rentes. Voor de risico’s van het product hadden de banken volgens hem ondernemers duidelijker moeten waarschuwen. Wanneer klanten van hun lening af willen, moeten ze torenhoge boetes betalen, stelt de advocaat van de claimstichting.

Een woordvoerster van Rabobank laat weten dat ongeveer achtduizend zakelijke klanten een renteswap hebben gekocht, ofwel 1 procent van het totaal. De bank is volgens haar met 95 klanten in gesprek over ‘een meningsverschil’ over het product. Volgens de zegsvrouw worden zakelijke klanten met een financiering en een rentederivaat dit jaar door hun lokale Rabobank uitgenodigd voor een ‘revisiegesprek’.

Lijesen stelt dat veel meer Raboklanten zijn opgezadeld met een renteswap, namelijk meer dan twaalfduizend. Een derde van hen is volgens hem ondergebracht bij de afdeling ‘bijzonder beheer’. Daar komen bedrijven terecht die moeite hebben met het aflossen van hun lening. De woordvoerster zegt deze cijfers niet te herkennen.

Beheer
WP Admin