Home

Nieuws 944 x bekeken

'GLB-crisisfonds 2015 naar andere doeleinden'

Brussel – De Europese Commissie doet een voorstel om gelden uit het crisisfonds voor de agrarische sector in 2015 te gaan inzetten voor andere doeleinden, zoals de problemen in Oekraïne en Syrië en de ebola-epidemie in Afrika. Het voorstel is een onderdeel uit een aangepast voorstel voor het budget van de Europese Unie in 2015 waar de Eurocommissarissen gisteren mee akkoord gingen, zo meldt persbureau Agra Europe.

Als het Europees Parlement akkoord gaat met het voorstel zal €448 miljoen vanuit het GLB-crisispotje gebruikt worden voor noodhulp buiten de Europese Unie. Het gaat hierbij om meevallers in de opbrengsten, door  onder andere de superheffing die flink hoger uitpakte dan verwacht. Door deze meevallers is dit jaar €465 miljoen beschikbaar gekomen, die volgens de GLB-regelgeving in het crisisfonds van 2015 zouden komen. Door deze inkomsten als 'marge' te bestempelen zouden ze echter uit de GLB-gelden kunnen worden gehaald.

Dit betekent dat de agrarische sector het in 2015 met het jaarlijkse fonds van €433 miljoen moet doen, zonder dat deze extra inkomsten hierbij komen. Hiervan is inmiddels naar schatting al €344 miljoen  gebruikt voor de interventiemaatregelen vanwege de Russische boycot. Dat betekent dat er tot oktober 2016 (wanneer het nieuwe fonds beschikbaar komt) er nog maar €90 miljoen over is. Op dit moment wordt binnen de Europese Commissie overlegt of er extra steun moet komen voor de zuivelsector in een aantal Baltische staten en Finland, wat door veel landen ondersteund werd. Mocht deze steun de rest van dit bedrag opsouperen, dan is het potje voor de rest van het jaar leeg.

Vertrekkend eurocommissaris Dacian Ciolos is fel tegen het voorstel, en zou gezegd hebben dat dit absoluut niet te tijd is om geld uit het GLB te halen voor andere doeleinden. Het volledige budget voor de Europese Unie voor 2015 moet nog goedgekeurd worden door het Europese parlement en de EU-landen zelf.

Of registreer je om te kunnen reageren.