AlgemeenNieuws

Extra korting van 1,5 procent op toeslagrechten

Den Haag – Boeren worden dit jaar nog eens 1,5 procent gekort op de directe betalingen.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. De extra korting is nodig omdat de artikel-68 premies, voor bijvoorbeeld milieuvriendelijke landbouw, dierenwelzijn en risicoverzekering, ook uit het budget voor directe inkomenssteun moet worden betaald. De belangstelling voor deze regeling is groter dan het budget dat op voorhand voor deze regeling was gereserveerd. Dijksma kondigde een mogelijke extra korting al in maart van dit jaar aan.

De korting komt bovenop de eerdere korting van 11 procent vanwege de herziening van het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Voor 2014 geldt nog de oude systematiek, maar het nieuwe, verlaagde, budget voor de GLB-periode van 2014- 2020. Het grootste deel van de verlaging, 9,5 procent, is het gevolg van het akkoord over het Europees Meerjarig Financieel Kader 2014-2020 (MFK). Het netto-effect van de korting op de betaling zal volgens het ministerie beperkt zijn omdat de verplichte verschuiving van budget van de directe inkomenssteun naar plattelandsbeleid van 10 procent in 2014 is afgeschaft. In totaal is € 793 miljoen beschikbaar.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) begint in december met uitbetalen van de bedrijfstoeslagrechten. Doelstelling is dat 90 procent van de aanvragers voor 31 december hun toeslag hebben ontvangen. Doelstelling is dat 98 procent van de boeren voor 28 februari 2015 hun bedrijfstoeslag hebben ontvangen en dat vrijwel alle boeren voor 1 mei hun premie hebben ontvangen. “Uit ervaring blijkt 100 procent uitbetalen voor 1 mei niet geheel mogelijk; meestal komt dit door nog onvolledige informatieverstrekking van de landbouwers”, schrijft Dijksma.

De artikel 68-maatregelen, voor bijvoorbeeld het stimuleren van milieuvriendelijke landbouw, dierenwelzijn en risicoverzekeringen, zullen in de periode van 1 januari 2015 tot 1 juli 2015 worden uitbetaald.

Beheer
WP Admin