AlgemeenNieuws

Eenvoudiger verbod op transgene teelt

Brussel – Het Europees Parlement voelt niets voor een tweetrapsraket waarmee lidstaten in een nieuwe Europese richtlijn de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen kunnen tegenhouden. Rapporteur Frederique Ries (Europese liberalen) zegt in een reactie op een voorstel van de raad van milieuministers dat de ministers het paard achter de wagen spannen.

De milieuministers hebben in juli een standpunt ingenomen over de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen. Uitgangspunt daarbij is dat lidstaten van de Europese Unie bij een aanvraag voor een nieuwe teelt zich moeten wenden tot de aanvrager, om ervoor te zorgen dat er geen aanvraag voor hun grondgebied wordt ingediend. Als de aanvrager zich daaraan niet houdt, kan de lidstaat in tweede instantie alsnog de teelt tegenhouden voor het eigen grondgebied of een deel daarvan.

Ries zegt als rapporteur van het Europees Parlement dat het politieke klimaat is veranderd met de aanstellen van de nieuwe Europese Commissie. Commissievoorzitter Jean Claude Juncker heeft gezegd dat het onaanvaardbaar is dat de Europese Commissie juridisch gedwongen wordt de invoer en verwerking van nieuwe genetisch gemodificeerde organismen moet toelaten, terwijl er een duidelijk meerderheid van de lidstaten tegen het gebruik ervan is.

Doel van de voorliggende wetgeving is dat lidstaten in elk geval voor hun eigen grondgebied de toelating van een genetisch gemodificeerde teelt kunnen tegenhouden. Ries zegt dat verschillende argumenten kunnen gelden voor lidstaten om de teelt tegen te houden, zoals bij voorbeeld regels voor landgebruik, sociaal-economische randvoorwaarden, doelstellingen van landbouwbeleid, regionale ontwikkeling of extra milieurandvoorwaarden.

Beheer
WP Admin