Home

Nieuws 865 x bekeken

EU sluit vrijhandelsdeal met Singapore

Brussel – De EU en Singapore zijn het eens over een vrijhandelsovereenkomst, die de aanduiding EUSFTA draagt.

De Europese Commissie is zeer opgetogen dat Singapore volgens de deal de door de EU beschermde herkomstbenaming van 196 producten, waaronder Parmezaanse ham of Bordeauxwijn, respecteert. De verdragstekst wordt nu van beide kant door juristen onderzocht waarna formeel een einde komt aan de onderhandelingen.
De EU en Singapore waren het in december 2012 al eens over de belangrijkste onderhandelingsvraagstukken. In september 2013 werd het handelspact op de investeringsparagraaf beklonken. Dit laatste onderdeel werd vorige week uit onderhandeld. Na een juridische 'review' wordt het verdrag bij de parlementen voorgelegd voor ratificatie.
Volgens de deal zullen herkomstbenamingen naast bestaande handelsmerken in Singapore bestaan, maar alleen als de oorspronkelijke houder van het handelsmerk hiermee akkoord gaat. In de praktijk is dit volgens de Europese Commissie geen probleem omdat vrijwel alle in Singapore geregistreerde handelsmerken al bij de juiste partij in de EU liggen.
De deal over herkomstbenaming is belangrijk omdat Singapore zelf een verwaarloosbare agrarische productie heeft en dus veel partijen op de markt actief zijn die deze benaming soms ook gebruiken. Er zijn ook afspraken gemaakt over het komen tot een erkenning van exportgeschikte vleesproducenten uit de EU, die nu nog één voor één moet worden verkregen.
Scheidend Eurocommissaris voor landbouw Dacian Ciolos zegt in een verklaring dat de deal "erg positief is". Het 5,5 miljoen inwoners tellende Singapore is een kleine maar erg rijke staat. De EU hoopt dat een deal uitstraling heeft op onderhandelingen met andere Aziatische landen, zoals Japan en Vietnam. Singapore is bovendien met een aantal potentiële concurrenten op landbouwgebied, zoals de VS en Australië, in onderhandeling over een vrijhandelsverdrag voor landen rond de Stille Oceaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.