AlgemeenNieuws

‘Doelstelling duurzame energie onhaalbaar’

Hilversum – De doelstelling om in 2020 14 procent van de energie duurzaam op te wekken, is onhaalbaar. Dat blijkt volgens RTLZ uit een rapport dat is opgesteld door onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Ruimtelijk Planbureau.

In het rapport, dat officieel dinsdag wordt gepresenteerd, staat dat Nederland met het voorgenomen beleid voor de komende jaren uitkomt op 12,4 procent duurzame energie in 2020. Als het huidige energiebeleid onveranderd wordt doorgevoerd, komt het percentage niet verder dan 10,6 procent.

Eerder sprak het kabinet met de Europese Unie af om in 2020 16 procent van de energie duurzaam op te wekken. Deze doelstelling werd al snel bijgesteld tot 14 procent. Dit zou nu mogelijk ook te ambitieus zijn.

Het ministerie van Economische Zaken wilde vrijdag niet reageren op het bericht. ,,Wij wachten totdat het rapport wordt gepresenteerd”, aldus een woordvoerster.

Regeringspartij PvdA zegt bezorgd te zijn over de berichten dat de doelstelling niet wordt gehaald. Tweede Kamerlid Jan Vos van die partij wil minister van Economische Zaken Henk Kamp naar de Kamer roepen om uitleg te geven. Als blijkt dat Nederland niet op het afgeproken schema ligt, verwacht de partij extra maatregelen van het kabinet. Ook D66 is er niet gerust op en wil van Kamp weten wat hij eraan gaat doen om de schade in te halen. Maar D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven verwijt VVD en PvdA dat zij alle ambitieuze plannen om energie te besparen of te verduurzamen steeds hebben tegengehouden.

Verscheidene partijen in de Tweede Kamer uitten afgelopen maand al kritiek op de uitvoering van het Energieakkoord, waarin de duurzaamheidsdoelstelling is opgenomen. Volgens onder meer GroenLinks is Kamp de regie over het akkoord kwijt en moet premier Mark Rutte zelf de uitvoering ter hand nemen.

Beheer
WP Admin