Home

Nieuws 1252 x bekeken 4 reacties

'Doelstelling duurzame energie onhaalbaar'

Hilversum - De doelstelling om in 2020 14 procent van de energie duurzaam op te wekken, is onhaalbaar. Dat blijkt volgens RTLZ uit een rapport dat is opgesteld door onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Ruimtelijk Planbureau.

In het rapport, dat officieel dinsdag wordt gepresenteerd, staat dat Nederland met het voorgenomen beleid voor de komende jaren uitkomt op 12,4 procent duurzame energie in 2020. Als het huidige energiebeleid onveranderd wordt doorgevoerd, komt het percentage niet verder dan 10,6 procent.

Eerder sprak het kabinet met de Europese Unie af om in 2020 16 procent van de energie duurzaam op te wekken. Deze doelstelling werd al snel bijgesteld tot 14 procent. Dit zou nu mogelijk ook te ambitieus zijn.

Het ministerie van Economische Zaken wilde vrijdag niet reageren op het bericht. ,,Wij wachten totdat het rapport wordt gepresenteerd'', aldus een woordvoerster.

Regeringspartij PvdA zegt bezorgd te zijn over de berichten dat de doelstelling niet wordt gehaald. Tweede Kamerlid Jan Vos van die partij wil minister van Economische Zaken Henk Kamp naar de Kamer roepen om uitleg te geven. Als blijkt dat Nederland niet op het afgeproken schema ligt, verwacht de partij extra maatregelen van het kabinet. Ook D66 is er niet gerust op en wil van Kamp weten wat hij eraan gaat doen om de schade in te halen. Maar D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven verwijt VVD en PvdA dat zij alle ambitieuze plannen om energie te besparen of te verduurzamen steeds hebben tegengehouden.

Verscheidene partijen in de Tweede Kamer uitten afgelopen maand al kritiek op de uitvoering van het Energieakkoord, waarin de duurzaamheidsdoelstelling is opgenomen. Volgens onder meer GroenLinks is Kamp de regie over het akkoord kwijt en moet premier Mark Rutte zelf de uitvoering ter hand nemen.

Laatste reacties

 • koestal

  lekker goochelen met cijfers,zodat niemand er meer een touw aan kan vastknopen

 • Seizoenskrediet

  In de landen om ons heen zijn er stimulerende maatregelen van de overheid waardoor het voor ondernemers interessant wordt om ergens in te investeren, bijvoorbeeld duurzame energie.
  De Nederlandse ambtenaar lijkt juist te willen voorkomen dat Nederlandse ondernemers wat kunnen verdienen.
  De laatste jaren zijn nagenoeg alle uit het buitenland overgenomen initiatieven op het gebied van stimulering van duurzame energie eerst door de Nederlandse regering uitgekleed alvorens deze in te zetten als stimulerende maatregelen voor de Nederlandse ondernemer.

 • biertje

  Het word ook wel heel erg moeilijk om doelstelling te halen als je centraas als google of microsoft binnen haalt.
  Gebruiken net zoveel stroom als enkele provincies te samen.

  Daar is geen groenestroom voor aan te halen

 • Jan van het Zand

  De ontwikkeling van duurzame energie is nog maar net enkele jaren aan de gang. Tuurlijk, eerst tegengewerkt door de grote energiebedrijven. Hun kostwinning zou naar de Filistijnen gaan. Intussen gaat de innovatie door. Nog al wat initiatieven waren leuk, maar het rendement knudde. Er moet soms net zoveel energie ingestoken worden als er uit komt. Dan heb je ook nog dat er voedselconcurrentie bestaat? Tja, bij een groeiende wereldbevolking is dat niet slim gedacht. Maar intussen komen er ook leuke innovaties om de hoek kijken. En de opwarming van de aarde helpt ons ook om minder energie te verstoken.

Of registreer je om te kunnen reageren.