AlgemeenNieuws

Dijksma wil niet aan moratorium op imidacloprid

Den Haag – Hoe D66 en de Partij voor de Dieren ook aandringen, staatssecretaris Sharon Dijksma is niet van plan een procedure te beginnen om het gebruik van de insectenbestrijder imidacloprid voorlopig te verbieden. Dijksma vindt dat ze daar onvoldoende grond voor heeft. Ze zou het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) moeten overrulen. Dat wil ze niet.

Dat bleek donderdagavond tijdens de behandeling van de landbouwbegroting van Economische Zaken. Aanleiding van de discussie was een studie die in Nature is gepubliceerd, waarin staat dat in gebieden met een hoger imidaclopridgehalte in het oppervlaktewater, de vogelstand tendeert te dalen. Dijksma zegt dat de Nature-studie geen oorzaak en gevolg aangeeft.

Het Ctgb heeft in een advies aangegeven dat de Nature-studie onvoldoende grond geeft de toelating van het insecticide te beperken.

Imidacloprid en andere neonicotinoïden staan al langer ter discussie, omdat ze een nadelig effect op bijen zouden hebben. De toelating van de middelen is op grond daarvan aangepast.

Stientje van Veldhoven (D66) vroeg in debat met de staatssecretaris waarom het nodig is een oorzakelijk verband tussen de concentraties in oppervlaktewater en de vogelstand aan te tonen, voordat een procedure kan worden opgestart om de toelating te beperken. “In zo’n procedure wordt eigenlijk de vraag beantwoord of er een oorzakelijk verband is.”

Dijksma zegt dat ze meer gegevens moet hebben, bijvoorbeeld gegevens over de effecten van de maatregelen die in de afgelopen jaren zijn genomen.

De Kamer praat binnenkort opnieuw over de toelating van neonicotinoïden.

Beheer
WP Admin