AlgemeenNieuws

Dijksma verwacht geen achterstand door ontkoppeling

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken verwacht niet dat de Nederlandse sector op achterstand komt nu de inkomenssteun ontkoppeld is. Dat zegt ze in reactie op vragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts.

“Het is maar zeer de vraag of Nederland daardoor op achterstand komt. Vroeg of laat zal in Europa de ontkoppeling moeten plaatsvinden. De vraag is of wij gaan wachten tot het allerlaatst of gaan zorgen dat wij er klaar voor zijn, waardoor wij ook in de wereldmarkt waarop wij moeten concurreren een sterke positie krijgen en niet meer afhankelijk zijn van tamelijk ouderwetse subsidie-instrumenten”, aldus Dijksma. Ze ziet de beweging in het GLB juist als kans voor modernisering.

Uit een analyse blijkt dat veel lidstaten in de EU bij de nationale invullingen van het Europees landbouwbeleid gekoppelde steun behouden. Met name de vleesvee- en kalversector worden door veel landen nog specifiek gesteund. Nederland, Duitsland en Denemarken hebben geen gekoppelde steun meer. LTO Nederland vreest dat de Nederlandse vleesveehouders, kalverhouders en zetmeelaardappeltelers hierdoor op achterstand komen te staan ten opzichte van hun collega’s in lidstaten die wel gekoppelde steun houden.

Beheer
WP Admin