Home

Nieuws 867 x bekeken

Dijksma: geen verlaging energiebelasting

Den Haag - Er komt geen lichtere energiebelasting voor de landbouw. Dat is binnen de systematiek van de energiebelasting niet mogelijk, zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in schriftelijk antwoord op vragen die zijn gesteld bij de begrotingsbehandeling.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts betoogde dat de Nederlandse energiebelasting de hoogste is van Europa. Hij vindt dat Dijksma zich ervoor moet inzetten dat de land- en tuinbouw worden ontzien.

Dijksma legt uit dat de verhoging van de energiebelasting het gevolg is van de afschaffing van het heffingsplafond in de leidingwaterbelasting - waar ook de landbouwsector om heeft verzocht. Nu worden de lasten verspreid over meer bedrijven, waaronder ook de landbouwbedrijven, uitgezonderd de glastuinbouw.

Dijksma haalt een rapport aan van het LEI en Pantela, waaruit blijkt dat de heffingen en belastingen op energie in de Nederlandse agrosector het hoogst zijn van de zes onderzochte landen. Uit dat rapport blijkt volgens Dijksma ook dat op andere beleidsvelden de heffingen en belastingen juist positiever uitpakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.