AlgemeenNieuws

Dijksma: Kamer vertraagt vergunningsverlening

Den Haag – De Tweede Kamer vertraagt het lostrekken van de vergunningsverlening bij natuurgebieden. Dat stelt staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede kamer.

Aanleiding voor de vertraging is een verzoek van de Tweede Kamer om geen onomkeerbare besluiten te nemen op het gebied van de grenswaarden voor het stikstofbeleid en de regels voor emissiearme huisvesting.

De Kamercommissie wil de besluiten in samenhang behandelen met de aanpak voor de programmatische aanpak voor het stikstofbeleid. De Eerste en Tweede Kamer hebben het wetsvoorstel voor een verandering van de Natuurbeschermingswet inmiddels goedgekeurd. Maar de invulling van het stikstofbeleid moet een nadere invulling krijgen, die apart in de Tweede kamer wordt behandeld.

Als de besluiten over de grenswaarden en over de emissiearme huisvesting gecombineerd behandeld moeten worden, kan de regeling pas in de loop van 2015 van kracht worden. “Dat heeft tot gevolg dat de start van de Nb-vergunningverlening met behulp van de programmatische aanpak stikstof vertraging oploopt”, aldus Dijksma. Dijksma wil die vertraging juist voorkomen, zegt ze.

De staatssecretaris maakt in november met provincies en andere departementen de balans op. De provincies moeten samen met de ministeries van Economische Zaken en Defensie vaststellen hoeveel ruimte er is voor de ontwikkeling van bedrijvigheid, verkeer en infrastructuur.

Beheer
WP Admin