AlgemeenNieuws

Bunge: boeren houden graan en soja vast

White Plains – Bunge verwacht dat boeren in met name de VS en Zuid-Amerika hun graan en soja tot in 2015 maar mondjesmaat blijven aanbieden. Hierdoor is voor de internationale handel en verwerking minder volume beschikbaar. Het Amerikaanse agriconcern zag het afgelopen kwartaal de omzet en winst dan ook afnemen.

De omzet daalde 7 procent ten opzichte van vorig jaar tot $13,9 miljard (€10,9 miljard). De winst voor rente en belastingen daalde 15 procent tot omgerekend €252 miljoen. De terughoudendheid van Amerikaanse boeren is een tegenvaller voor handelsbedrijven als Bunge, ADM en Cargill omdat in de VS juist een recordoogst wordt verwacht.

Het probleem speelt niet alleen in de VS. In Brazilië is volgens Bunge circa 10 procent van de nieuwe soja-oogst verkocht, tegen normaliter 30 procent. In Argentinië houden boeren soja vast als instrument tegen inflatie, tot ergernis van de Argentijnse regering die door het ‘hamsteren’ van soja exportheffingen misloopt.

Boeren kunnen volgens Bunge-topman Soren Schroder gewassen vasthouden omdat ze de laatste jaren hun opslagcapaciteit hebben uitgebreid en vanwege relatief hoge prijzen financiële reserves hebben opgebouwd.

Bunge kijkt ondertussen voor overnames naar graanverwerkers en verwerkers van plantaardige oliën. Het bedrijf uit de Amerikaanse staat New York wil haar voedingsmiddelen- en ingrediëntenbusiness uitbreiden. Daarbij zijn de ogen gericht op Noord- en Zuid-Amerika. Plantaardige oliën zijn volgens Bunge extra aantrekkelijk door de aanhoudend toenemende vraag in Azië.

De onderneming denkt geen miljarden uit te geven maar kan wel enkele honderden miljoenen dollars besteden. Eerder kocht concurrent ADM verschillende ingrediëntenbedrijven, zoals Wild Flavors in Duitsland en Specialty Commodities.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin