Home

Nieuws 1873 x bekeken 1 reactie

Boeren hebben grotere kans op COPD

Groningen – Boeren en tuinders die met gewasbeschermingsmiddelen werken hebben een verhoogde kans op de longziekte COPD. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Kim de Jong aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Mensen die op hun werk met bestrijdingsmiddelen in aanraking komen, vertoonden de sterkste, snelste en meest consistente verslechtering van de longfunctie, zo stelt De Jong.

In het onderzoek werd gekeken naar de gevolgen van beroepsmatige blootstelling aan sigarettenrook, giftige dampen, stoffen en gassen. Dit bleek te leiden tot een minder goede longfunctie en het vaker voorkomen van COPD. De Jong gebruikte voor haar onderzoek gegevens uit twee andere studies naar de gezondheid van de algemene populatie, die van LifeLines en Vlagtwedde-Vlaardingen.

Diegenen die via hun werk in aanraking komen met pesticiden en daarnaast roken of een bepaalde genetische gen-variant hebben, zijn nog kwetsbaarder voor longziekten. De onderzoekster adviseert vervolgonderzoek om duidelijker in kaart te brengen of mensen die in de buurt van kwekerijen of met pesticiden behandeld land wonen of werken meer gezondheidsrisico's lopen.

Eén reactie

  • Burnetti

    Goed dat hiernaar wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. De fabel dat boer zijn gezond is wordt hiermee ontkracht. Benieuwd of de resultaten worden meegenomen in het grootschalig gewasbestrijdingsmiddelen onderzoek van het RIVM.

Of registreer je om te kunnen reageren.