AlgemeenNieuws

Bestrijding muizenschade door scheuren pas volgend jaar

Den Haag – Boeren die grasland willen scheuren tegen muizenvraat moeten daarmee wachten tot volgend voorjaar. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in antwoord op Kamervragen van de VVD.

LTO Nederland en de provincie Friesland hadden aangedrongen op een ontheffing van het scheurverbod, omdat veehouders grote schade ondervinden door de muizenvraat.

De staatssecretaris zegt dat het scheurverbod uitspoeling naar grond- en oppervlaktewater moet voorkomen.  Het scheuren van de graszode in het najaar leidt tot extra stikstofverliezen in de bodem. De staatssecretaris is daar niet voor. Bovendien schrijft ze dat de kans aanzienlijk is dat herinzaai van grasland in de herfst mislukt. Vanaf 1 februari 2015 is het scheuren van grasland, waar schade door muizen is ontstaan, weer toegestaan.

De staatssecretaris wijst er op dat het Faunafonds kan bezien of er een schadevergoeding kan worden gegeven, voor zover boeren niet zelf in staat zijn die schade te voorkomen. Daarnaast is vanaf volgend jaar in het Besluit gebruik meststoffen een voorziening geregeld voor schade door droogte of door vraat door emelten en engerlingen. Voor vraat door muizen geldt die voorziening niet.

Beheer
WP Admin