AlgemeenNieuws

Ambitieus Russisch landbouwbeleid

Moskou – Rusland wil met een ambitieus investeringsplan de binnenlandse productie van vlees, zuivel en groente opvoeren. Doel is dat in 2020 ongeveer 65 procent van het importvolume vlees en 30 procent van zowel het importvolume zuivel als groenten is vervangen door binnenlandse producten. Dat heeft de Russische regering bekendgemaakt.

Op 7 augustus stelde Rusland een importverbod in voor een reeks agrarische producten uit de VS, EU, Canada, Australië en Noorwegen. De boycot was een reactie op een reeks sancties die deze landen eerder tegen Rusland instelden vanwege de Russische steun voor separatisten in Oekraïne. Onder meer Brazilië, Turkije en Argentinië meldden zich bij Moskou als leveranciers.

Deze landen kunnen echter niet altijd direct volume vervangen en de stijgende prijs van voeding heeft de inflatie al omhoog geduwd tot 8 procent. In de Eurozone wordt een niveau onder maar vlakbij 2 procent als wenselijk gezien. Rusland heeft deze week bekendgemaakt dat Brazilië als grootste profiteur van de crisis haar prijzen voor vlees moet verlagen.

De Russische regering zegt echter ook de importstop aan te grijpen om landbouwontwikkeling in Rusland te versnellen. De Russische regering voert landbouwsubsidies op met meer dan een half miljard euro. Rusland heeft grote reserves en kondigt ook aan stappen te zetten om te voorkomen dat burgers op korte termijn geraakt worden door hoge voedselprijzen.

Hoewel de invulling van het plan van premier Medvedev niet is bekendgemaakt, heeft Medvedev gezegd dat grond meer efficiënt gebruikt zal worden en dat de kwaliteitsstandaard van agrarische producten op veterinair en fytosanitair gebied zal worden verbeterd. Als het plan lukt, zal de Russische afhankelijkheid van importen van vlees afnemen van 22 tot 8 procent van de consumptie.

Bij zuivel daalt in het gewenste scenario de afhankelijkheid van 24 naar 17 procent, terwijl bij groenten het percentage daalt van 15 naar 10 procent.

Beheer
WP Admin