AlgemeenNieuws

€3 miljoen voor aanpak urgentiegebieden

Helmond – De provincie Brabant stelt komend jaar €3 miljoen beschikbaar om verbeterplannen in urgentiegebieden uit te voeren.

Dit bedrag is niet bedoeld om veehouderijen uit te kopen, benadrukt gedeputeerde Yves de Boer vrijdag tijdens een vergadering van de commissie Transitie Stad en Platteland.

2 jaar geleden kocht de provincie in samenwerking met de gemeente Oirschot in die gemeente een varkenshouderij op, toen overleg strandde. “Dat is nu niet de bedoeling”, aldus de gedeputeerde. Het bedrag is bedoeld om kleinere problemen tussen ondernemers en burgers te kunnen oplossen, binnen de urgentiegebieden waarvan de provincie gemeenten heeft gevraagd deze aan te wijzen.

Vanuit de commissie wordt gevraagd of €3 miljoen wel voldoende is om de overlastproblemen in meer dan twintig gemeenten op te lossen. “Op basis van mijn ervaring vind ik dat ik hier tot en met eind 2014 mee moet kunnen rondkomen,” antwoordt De Boer. Wel voegt hij hier aan toe, niet tot ieders tevredenheid: “We beginnen met deze €3 miljoen. Mocht dit bedrag opraken, dan kijken we verder. Ongetwijfeld klop ik dan weer bij u, Provinciale Staten, aan om te vragen of u meer geld beschikbaar wilt stellen.”

In de vergadering komen de criteria van de subsidieregeling aan bod. Struikelblok voor een aantal partijen is dat een voorwaarde is dat alle belanghebbende partijen het met elkaar eens moeten zijn. Onder andere de PvdA vreest dat de boer zo een vetorecht behoudt om verbeterplannen te dwarsbomen. De Boer ziet dit anders: “Een vetorecht klinkt alsof we bij de Verenigde Naties zitten. Partijen worden middels dit systeem beloond als ze het met elkaar eens zijn.” Dit sluit aan bij het doel dat de provincie met de aanwijzing van urgentiegebieden voor ogen had: proberen om in eerste instantie met dialoog tot een oplossing te komen.

Mocht dit echter niet slagen, dan sluit De Boer niet uit dat alsnog juridische middelen gebruikt zullen worden. Dan moet echter eerst een Rijksproces in gang worden gezet om de wetgeving aan te scherpen, vult de gedeputeerde aan. Het probleem binnen de urgentiegebieden is namelijk juist dat het om bedrijven gaat die binnen de normen van hun vergunning blijven. Zolang zij niet willen uitbreiden – het moment waarop zij aan nieuwe voorwaarden moeten voldoen – is het voor de provincie binnen de huidige regelgeving bijna onmogelijk om emissie-afname af te dwingen.

Beheer
WP Admin