Home

Nieuws 846 x bekeken

Uruguay wil snelle handelsdeal EU

Montevideo – Uruguay wil met haar Mercosur-partners nog dit jaar een handelsdeal sluiten met de EU. De snel verslechterende relatie met één van deze partners, Argentinië, bemoeilijkt echter een vrijhandelsverdrag.

Dat meldt persbureau Agra Europe. Uruguay vindt net als Brazilië het onderhandelingstempo van andere Mercosur-lidstaten te laag en dreigt apart met de EU te gaan onderhandelen.
Midden februari komen de Mercosur-landen bijeen in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. De top zou eigen plaatsvinden in december maar werd uitgesteld. De Mercosur-landen willen het eens worden over een serie handelsconcessies die later aan de EU worden gepresenteerd, aldus minister van buitenlandse zaken Luis Almagro van Uruguay. Onderhandelingen vingen bijna vijftien jaar geleden aan maar liepen vast vanwege onenigheid over de mate waarin de EU haar grenzen opent voor landbouwproducten en andersom Zuid-Amerika voor industrieproducten.
Een deal wordt voor de Mercosur-landen belangrijker nu Argentinië, Brazilië, Uruguay en Venezuela allen door de Wereldbank worden gerekend tot de landen met een hoger middeninkomen. Alleen het door Mercosur geschorste lid Paraguay wordt nog tot de armere landen gerekend. De nieuwe Wereldbank-classificatie betekent dat de EU de landen niet langer meer bepaalde handelsvoordelen geeft.
Uruguay is van alle Mercosur-lidstaten met afstand de meest liberale. Het land is een grote producent van rundvlees en soja en ziet ook de graanteelt en met name de zuivelproductie toenemen. Uruguay ligt echter toenemend overhoop met Argentinië, dat de export van producten uit Uruguay naar het land zou frustreren. In Uruguay leeft ook de verdenking dat Argentinië de export van producten uit Uruguay via Argentijnse havens vertraagt.
Argentinië stelt dat Uruguay tegen afspraken in Argentinië niet heeft geraadpleegd over het scherp opvoeren van productie van de papiermolen UPM/Botania, die op gedeeld grensterritorium ligt. Argentinië zegt de zaak voor te leggen aan het Internationaal Strafhof. Minister voor energie en mijnbouw Roberto Kreimerman zei recent tegen Mercopress dat relaties van het land met Argentinië "nooit meer hetzelfde zullen zijn".

Of registreer je om te kunnen reageren.