AlgemeenNieuws

Rabobank: niet snijden in dienstverlening bedrijven

Utrecht – Rabobank Nederland schrapt de komende jaren duizend tot tweeduizend arbeidsplaatsen, maar de klappen zullen vooral vallen bij ondersteunende diensten als communicatie en personeelszaken en niet bij de dienstverlening aan bedrijven.

Rabobank International, thuisbasis van de onderzoeksafdeling voor de landbouw en voedingssector FAR, wordt samengevoegd met Rabobank Nederland.

In totaal werken bij de centrale organisatie van Rabobank 11.500 mensen. Bestuurder Ralf Dekker leidt de reorganisatie en stelt in een persverklaring “dat het beter, sneller en slimmer kan in de centrale organisatie, tegen lagere kosten”. De bank benadrukt dat de reorganisatie los staat van de Libor-affaire, waarbij bleek dat medewerkers van Rabobank International hebben geprobeerd de interbancaire rente te manipuleren. De voorzieningen die de bank trof voor onder meer de glastuinbouw zijn te klein om de operatie te verklaren.

Het schrappen van banen maakt onderdeel uit van het programma Visie 2016 dat al vorig jaar werd gelanceerd door de inmiddels afgetreden topman Piet Moerland. Volgens het visiedocument wordt het aantal bankfilialen teruggebracht van 136 naar 100 en verdwijnen bij regionale Rabobanken 8.000 van de 28.000 banen. Rabobank stelt dat het schrappen van filialen en banen direct gevolg is van een veranderende vraag van de consument, die zijn bankzaken toenemend via internet organiseert.

Rabobank zegt vakbonden tijdig hebben ingelicht maar voorzitter Reinier Castelijn van de vakbond De Unie ontkent dit. De bank lijkt volgens hem “in totale staat van verwarring.” Het stoort hem dat Rabobank vrijdagavond met het bericht kwam en niets heeft bekendgemaakt over welke functies of afdelingen de sanering precies betreft. Jean Paul Veenhuizen van FNV Finance vraagt zich af of Rabobank er slechter voor staat dan gedacht of juist een signaal afgeeft alle zeilen bij te stellen om straks sterker te staan.

Rabobank boekte in 2012 een nettowinst van 2,1 miljard euro maar dit was toch 20 procent minder dan een jaar eerder. De Libor-affaire leidde tot een schikking die Rabobank 774 miljoen euro kost. De coöperatieve bank verkocht in 2013 vermogensbeheerder Robeco en de Poolse bankactiviteiten. De verkoop van Robeco aan het Japanse Orix leverde een boekwinst op van 1,5 miljard euro.

Beheer
WP Admin