AlgemeenNieuws

Opnieuw aflatoxine in mengvoer

Rijswijk – Er is opnieuw aflatoxine in rundveemengvoer aangetroffen. Het voer was al geleverd bij tientallen melkveehouders in Noord-Holland en is afgelopen maand teruggehaald.

Twee melkveebedrijven hebben uit voorzorg hun melk moeten laten weglopen. Dat bevestigt Trustfeed-directeur Francine van Rossem, de kwaliteitsborgingsorganisatie van de mengvoerbedrijven. Volgens haar is al het verontreinigde voer tijdig teruggehaald en is er geen gevaar voor de volksgezondheid of veiligheid van zuivelproducten.

De aflatoxine is aangetroffen in gebroken mais, één van de grondstoffen van het mengvoer. De gebroken mais, oorspronkelijk afkomstig uit Argentinië, is aan betreffend voerbedrijf geleverd door een voedingsmiddelenbedrijf. De exacte hoeveelheid kan Van Rossem niet noemen, maar volgens haar gaat het om een paar big bags. De niet voor diervoeders geschikte gebroken mais is per vergissing toch aan het voerbedrijf geleverd. Het Overijssels voerbedrijf, dat het mengvoer heeft geleverd, ontdekte de besmetting tijdens reguliere monitoring. Volgens Van Rossem is het technisch en logistiek niet mogelijk om al voor levering van het voer aan de veehouders over de testuitslagen te beschikken.

Het voer is begin december teruggehaald. Er is volgens Trustfeed destijds geen brede waarschuwing uitgegaan omdat het voer tijdig is teruggehaald en het gaat om een relatief kleine hoeveelheid voer.

In de maand maart afgelopen jaar haalden Nederlandse voerbedrijven een grote hoeveelheid met aflatoxine verontreinigd voer terug. Aflatoxine is een gifstof, een mycotoxine, die wordt gemaakt door schimmels. De stof is voor de mens kankerverwekkend. Dat is de reden dat de Nederlandse zuivelindustrie er zo op gespitst is te voorkomen dat die stof via het veevoer in de melk bij de consument terecht komt.

Beheer
WP Admin