AlgemeenNieuws

Nederlanders verspillen nog veel voedsel

Utrecht – In 2013 verspilt de Nederlander naar schatting 47 kilo goed voedsel. Deze hoeveelheid ligt op vrijwel hetzelfde niveau als in 2010. Toen verspilde de Nederlander gemiddeld 48 kilo goed voedsel.

Zuivel, brood en groente gooien mensen het meest weg. Dat blijkt uit een analyse van huishoudelijk afval, uitgevoerd door bureau CREM, een bureau voor duurzame ontwikkeling, en begeleid door het Voedingscentrum en Milieu Centraal, in opdracht van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken.

Voor de analyse is het restafval en het GFT-afval van huishoudens apart gesorteerd. Er zijn monsters genomen in verschillende typen wijken in elf gemeenten, verspreid over Nederland. Per wijk is het afval van tien huishoudens bekeken. Deze analyse geeft een representatief beeld voor heel Nederland.

Uit de analyse blijkt dat zuivel, brood en groente de top 3 vormen van meest weggegooide producten.

Linda Nijenhuis, projectmanager van Milieu Centraal: “Brood hoef je niet weg te gooien als je het invriest. Je kunt elke dag uit de vriezer halen wat je nodig hebt en dat ontdooien. Niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook beter voor het milieu: de klimaatbelasting van elke kilo weggegooid voedsel is gelijk aan die van het gebruik van 1,3 liter benzine.”

Corné van Dooren, specialist Duurzaam eten van het Voedingscentrum licht toe: “Mensen kunnen nog veel doen om minder voedsel weg te gooien. De verspilling vindt plaats doordat mensen te veel kopen, het eten niet op de juiste manier bewaren, maar ook doordat Nederlanders soms niet weten hoe ze restjes kunnen gebruiken. Het gaat hierbij om voedsel dat nog goed genoeg is om te eten, zoals gekookte rijst, pasta of aardappelen, melk die net over de datum is maar nog wel drinkbaar, of brood van gisteren. Daar valt nog veel winst te behalen.”

Beheer
WP Admin