AlgemeenNieuws

Minder ammoniakemissie bij verdunnen mest

Wageningen – Als mest verdund wordt met water in een verhouding van 1 op 1 dan geeft dat een gemiddelde emissiereductie van ammoniak van 40 procent bij toepassing via een sleepvoetmachine.

Dit blijkt uit de eerste resultaten van de ammoniakemissiemetingen bij mesttoediening met een sleepvoetenmachine op veen- en kleigrond, uitgevoerd door Wageningen UR en proefboerderij Zegveld. Daar is onderzoek gedaan naar het effect van verdunnen van de mest op de ammoniakemissie bij toediening met een sleepvoetenmachine.

Veehouders en loonbedrijven verdunnen de mest in de praktijk vaak al omdat de mest dan beter verpompbaar is. Verdunnen leidt tot een hogere gift in kuubs per hectare als eenzelfde stikstofgift nagestreefd wordt. Dit kan ertoe leiden dat de mest meer uitvloeit en niet meer netjes op stroken wordt toegediend. Dat zou een hogere emissie kunnen geven.

Aan de andere kant zorgt verdunnen dat de mest beter kan infiltreren in de bodem en ook de ammoniumconcentratie in de mest wordt verlaagd. De resultaten tot nu toe wijzen er op dat het uiteindelijk resultaat van verdunnen positief is. Het is de bedoeling om het onderzoek met verdunnen van mest dit jaar voort te zetten.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin