AlgemeenNieuws

LTO en NVV boos over tariefverhoging Rendac

Son – LTO en NVV zijn verbolgen over de tariefverhoging die Rendac voor het ophalen van kadavers heeft bekendgemaakt.

De tarieven voor het ophalen van de meeste diersoorten is met 43 procent gestegen. Bij geiten bedraagt de tariefstijging 46 procent. Volgens de belangenorganisaties voor boeren moet Rendac voor 2015 vroeger grote wijzigingen bekendmaken en deze bovendien beter onderbouwen.

Rendac zegt dat de tariefverhoging gevolg is van lagere opbrengstprijzen van melen en vetten en wijst erop dat de verwerkingskosten gelijk zijn aan het niveau in 2012, terwijl de ophaalkosten vergelijkbaar zijn. Mark Tijssen van LTO vindt lage opbrengstkosten geen goed argument. “Wij kunnen toch ook niet inbrengen dat de prijzen voor onze producten tegenvallen? Rendac heeft in feite een monopolie en dat ligt op zichzelf al heel gevoelig. Daarom moet de transparantie echt beter.” Voor een gemiddeld varkensbedrijf betekent de tariefstijging 1.000 euro extra kosten, denkt Tijssen.

De NVV denkt dat de transparantie extra belangrijk wordt nu Rendac onderdeel is van het Amerikaanse Darling Ingredients en niet meer van vleesconcern Vion. NVV is voorstander van een vrije marktwerking voor kadaververwerking, maar het ministerie van Economische Zaken is hier van oudsher op tegen omdat de risico’s voor de volksgezondheid te groot zouden zijn. LTO noch NVV geloven dat de forse tariefstijging in 2013 samenhangt met de pas recent definitief geworden verkoop van het moederbedrijf.

NVV stelt dat Rendac in eerste instantie naast een kostenstijging ook een aanpassing van de normgewichten had voorgesteld. Wegingen op de vrachtwagens van Rendac toonden aan dat de gehanteerde normgewichten niet overeenkomen met de werkelijke gewichten. De verhoging van de normgewichten is voorlopig uitgesteld. Rendac gaat in 2014 opnieuw wegen en doet mogelijk een aanpassing in 2014.

Beheer
WP Admin