AlgemeenNieuws

‘Geen uitbreiding vee in overbelaste gebieden’

Den Bosch – Ontwikkeling van bedrijven en uitbreiding van de veestapel is in overbelaste Brabantse gebieden niet meer mogelijk. Dit maakte gedeputeerde Yves de Boer donderdag bekend.

De aanpak van overbelaste gebieden is tot stand gekomen met instemming van ZLTO, de Brabantse milieufederatie (BMF), de Provinciale gezondheidsraad en gemeenten.

Brabant wil in 2020 geen gebieden meer hebben met overlast veroorzaakt door veehouderij. Om dat te bereiken wil de provincie overbelaste gebieden in kaart brengen en op slot zetten.

Overbelaste regio’s in Brabant met een te hoge geur- en fijnstofnorm worden aangemerkt als ‘urgentiegebied’. Tot deze urgentiegebieden in kaart zijn gebracht, is geen ontwikkeling van veehouderijbedrijven en uitbreiding van de veestapel mogelijk. Medio 2014 moeten de gemeenten de overbelaste gebieden in beeld hebben. De beleving van bewoners telt ook mee in de beoordeling of een gebied overbelast is of niet.

De zuidoostelijke regio’s Peel en Kempen kennen de meeste urgentiegebieden. Volgens ZLTO-bestuurder Herman van Ham is het al bekend dat de fijnstofconcentratie in de gemeente Asten en Deurne te hoog is. Stoppers in de urgentiegebieden zullen versneld worden gesaneerd. Verouderde bedrijven worden verplaatst of gesaneerd of gestimuleerd om te investeren in innovatie. Uitbreiding in de overbelaste gebieden is alleen mogelijk binnen het volume van stoppende bedrijven. De provincie wil de urgentiegebieden ‘opschonen’ en alleen veehouderijen die voldoen aan de nieuwe, bovenwettelijke duurzaamheidseisen krijgen ontwikkelruimte. Doel is om in 2020 de overbelaste situaties opgelost te hebben.

De Boer maakte donderdag ook bekend dat melkveebedrijven in voormalig extensiveringsgebieden die niet of nauwelijks grondgebonden zijn, toch kunnen uitbreiden. Voor melkveebedrijven in deze gebieden gold aanvankelijk een GVE-norm van 2,75. Deze norm verdwijnt. Wel moeten melkveehouders kunnen aantonen voedergewassen en mestafzet binnen een straal van 15 kilometer te organiseren.

Op 7 februari stemt Provinciale Staten in met het nieuwe veehouderijbeleid dat onderdeel is van de Verordening Ruimte 2014. In Brabant is een bouwstop ingesteld tot de Staten het nieuwe beleid hebben vastgesteld.

Beheer
WP Admin