AlgemeenNieuws

‘Geen akkoord over terugschroeven gaswinning’

Groningen – Minister Henk Kamp van Economische Zaken ontkent dat de regering en regeringspartijen de gaswinning in Groningen willen terugschroeven en geld wil vrijmaken voor extra compensatie in het gebied dat onder aardbevingen lijkt.

Kamp heeft nog geen standpunt ingenomen. Dat meldt een woordvoerder van Kamp na eerdere berichten van persbureau ANP.

Het ANP meldde eerder op basis van “bronnen op het Binnenhof” dat de top van het kabinet een deal heeft gesloten en gesteund wordt door de regeringspartijen VVD en PvdA. Kamp en de bewuste partijen ontkennen een definitieve deal. Het onderwerp staat volgens Kamp wel op de agenda van de ministerraad aanstaande vrijdag, maar hoewel een besluit dan mogelijk is, kan het volgens hem nog wel uitgesteld worden met enkele weken.

De gaswinning levert jaarlijks circa 12 miljard euro op. Sinds 1960 is voor 200 miljard euro uit de grond gepompt. Sinds 1960 is voor meer dan 200 miljard euro aan gas uit het Groninger gasveld naar boven gepompt. Kamp benadrukte eerder dat in een tijd van zware bezuinigingen en een fors overheidstekort de gaskraan dicht te draaien.

Daniëlla Blanken, secretaris van de Groninger Bodembeweging (GBB), wil dat de gaswinning fors wordt teruggeschroefd. “De GBB wil dat de gaswinning wordt teruggeschroefd met 40 procent, zoals het Staatstoezicht op de Mijnen had geadviseerd. Voor minder gaan we niet. Dan zetten we onze acties onverminderd voort.” Volgens Blanken behoren boeren tot de meest getroffen groep, omdat ze vaak beschikken over meer onroerend goed.

Hoeveel minder gas Kamp dit jaar uit de Groningse grond wil halen, is volgens het ANP nog niet besloten. Ook over de omvang van de compensatie voor Groningen en de Groningers is nog geen duidelijkheid, aldus het ANP, dat ook schrijft dat Kamp nog vóór een officieel kabinetsbesluit wil overleggen met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. De oppositie is overwegend voor het terugdringen van gaswinning, in het geval van D66 ook omdat dit juist de prijs van gas opdrijft.

Actievoerders hebben uit protest tegen de gaswinning woensdagmorgen vijf afsluiters van gasleidingen opgegraven in de buurt van ’t Zandt. Bij de afsluiters waren borden geplaatst met als ‘Afzender Bommen Berend’ maar het is onduidelijk welke actiegroep hierachter zit.

Beheer
WP Admin