AlgemeenNieuws

Erkenning QLL vervalt per 1 maart

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw trekt de erkenning voor diertransportkeurmerk QLL per 1 maart 2014 in.

Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. De NVWA constateert in een onderzoek dat het kwaliteitssysteem voor diertransport ondanks verbeteringen niet aan de eisen voldoet. “Er zijn veel administratieve fouten en overtredingen met een potentieel risico voor dierenwelzijn en diergezondheid, maar er zijn weinig overtredingen waarbij het dierenwelzijn en diergezondheid daadwerkelijk is geschaad”, aldus Dijksma.

Met de intrekking van het kwaliteitssysteem vervalt de mogelijkheid om varkens voor export in de stal te keuren. Als voorbereiding op de herinvoering van de klepkeuring heeft de NVWA extra dierenartsen aangenomen. “Omdat deze dierenartsen nog opgeleid moeten worden zal er gedurende 2014 op piekmomenten nog onvoldoende capaciteit aanwezig zijn om de dienstverlening van de NVWA volledig uit te voeren”, aldus Dijksma. Ze verwacht een mogelijke toename van het illegaal verzamelen van schapen en illegale transporten van varkens. “Hiervoor zullen extra controleurs worden ingezet.”

De extra kosten van de strengere controle door de NVWA worden zoveel mogelijk naar de bedrijven doorberekend.

Beheer
WP Admin