AlgemeenNieuws

Dijksma: pas op voor verdeeldheid agrosector

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) is bezorgd over de verdeeldheid in de agrarische sector. Dat zei ze tijdens het LTO-NCR-café in Den Haag.

“Als de dossiers iets kritischer worden, blijkt een verdeeldheid te ontstaan in de sector. Daar moet de sector echt op letten. We komen alleen verder als we samen stappen zetten”, aldus Dijksma.

Jos van Campen, voorzitter van de coöperatieve raad NCR, vroeg de staatssecretaris hierop aandacht te hebben voor de verdeeldheid die in de akkerbouw kan ontstaan, nu het productschap wordt opgeven. “In alle eerlijkheid, dat is niet mijn verantwoordelijkheid, maar die van de sector zelf. U moet zelf aangeven hoe u invulling wilt geven aan de nieuwe organisaties”, reageerde Dijksma.

Dijksma sprak vol lof over de agrarische sector. “De landbouw is een lichtpunt, die opvallend recessiebestendig blijkt te zijn”, zei ze over de economische waarde van de sector. LTO-voorzitter Albert Jan Maat becijferde dat Nederland het herstel van de economie te danken heeft aan de agrarische sector. De agrarische export steeg in 2013 met 5 procent naar 79 miljard euro. “Zonder de agrarische sector was Nederland nog niet uit de recessie geweest”, aldus Maat.

Dijksma erkent het belang van de agrosector voor de economie. Ze wijst erop dat het kabinet dit ook heel goed in de gaten heeft. Wel vindt ze het belangrijk dat het belang van de agrosector voor de economie beter gecommuniceerd zou moeten worden naar de burger en niet alleen naar de sector zelf. De staatssecretaris wijst er wel op dat de sector verder zal moeten verduurzamen en innoveren. “Er zijn al veel stappen gezet, maar we zijn er nog niet”, aldus Dijksma. “Ik ben niet aangesteld om op de winkel te passen.”

Beheer
WP Admin