AlgemeenNieuws

Contract mestverwerking voor €1,25 per kilo

Mestac biedt ondernemers verwerkingscontracten aan voor €1,25 per kilo fosfaat. Dat deel van de mest moet ook daadwerkelijk worden geleverd; Mestac zorgt voor de verwerking ervan.

Daarnaast kunnen varkens- en melkveehouders gebruik maken van de VVO-pool. Dat is voor ondernemers die hun overcapaciteit in mestafzet door een collega laten invullen. Mestac brengt vraag en aanbod bij elkaar waarbij uit wordt gegaan van een prijs van maximaal €1,50 per kilo fosfaat. Dan wordt alleen de verwerkingsverplicht overgenomen; de producent moet de mest fysiek zelf plaatsen. Eerder maakte DLV prijzen bekend voor hun pool van 2 tot 4 euro per kilo fosfaat.

Volgens Mestac is er voor de totale veehouderijsector in 2014 voldoende verwerking om aan de wettelijke verplichting te voldoen. In 2015 wordt het percentage te verwerken mest opgeschroefd en is dat niet meer het geval. Nu hoeft er nog maar 17 miljoen kilo fosfaat de grens over, volgend jaar is dat 28 miljoen kilo. Vooral de varkenshouderij trekt volgens directeur Ben Rooijakkers aan het kortste eind: de pluimveehouderij heeft de mestverwerking voor elkaar, de rundveehouderij heeft een goed plaatsbaar product.

Mestac verwacht dit jaar 450.000 tot 500.000 kilofosfaat te kunnen (laten) verwerken. Dat is voldoende voor de eigen leden. De locatie Merensteyn in Ysstelsteyn, goed voor 200.000 ton mest, draait voor het einde van het jaar. Voor de zomer start Ecoson in Son op. Mestac heeft daar 45.000 van de 100.000 ton capaciteit vastgelegd. De afzetcoöperatie is ook bezig met mestverwerking in Cuijck, maar deze installatie is pas in 2015 operationeel.

Beheer
WP Admin