Home

Nieuws 518 x bekeken 8 reacties

Zevenaar waarschuwt voor roet in landbouwgebied

Zevenaar - Tot in Doesburg zijn roetdeeltjes terecht gekomen van de grote brand die vrijdagmorgen het Zevenaarse bedrijf Promens voor een groot deel in de as legde. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt wat er precies in de roetdeeltjes zit. Burgemeester Jan de Ruiter van Zevenaar verwacht dat vrijdag aan het eind van de middag duidelijk is of de neerslag gevaarlijk is.

Tot duidelijk is wat er precies met de rook is meegevoerd, adviseert hij Zevenaar te wachten met opruimen en schoonmaken. De roetdeeltjes zijn neergekomen in een gebied tussen Zevenaar, Doesburg en Didam. Het is vooral landbouwgebied met enkele kleine dorpen en bij Didam een recreatieplas. Volgens De Ruiter is er geen advies om de zwemplas te mijden.

De Ruiter zei dat de explosies en de zware rookontwikkeling vrijdagochtend "een enorme impact" hadden op de bevolking. "Het leidde tot veel onrust. Mensen waren net op weg naar school of werk. Ze vroegen zich af het wel veilig was." Volgens De Ruiter is daarom het RIVM zo snel mogelijk ingeschakeld om verspreiding van mogelijke schadelijke stoffen te onderzoeken. Hij meldde dat is vastgesteld dat in de directe omgeving van het bedrijf asbest is vrijgekomen. De brandweer had uit voorzorg eerder al een flink gebied rond het bedrijf afgesloten.

Laatste reacties

 • abtje

  Als het maar niet bankroet is.

 • gerjan slingenbergh

  Als plastic verbrandt komt er veel dioxine vrij. Ga er maar vanuit dat er
  hoge concentraties worden gevonden.

 • alco1

  Hoe kom je bij plastic verbranding?

 • J@gertje

  Alco,
  Promens is een kunststof verwerkend bedrijf dat o.a. veel kunststof onderdelen maakt voor de autoindustrie.
  Deze onderdelen worden volgens de spuitgietmethode gemaakt.
  Er ligt daar een grote hoeveelheid plastic granulaat opgeslagen.
  Ik heb daar als gereedschapmaker via een ander bedrijf gewerkt.
  Het is erg triest dat een dergelijk mooi bedrijf in vlammen op moet gaan.
  Ik wens alle medewerkers van Promens heel veel sterkte toe.

 • J@gertje

  Als er in een dergelijk bedrijf brand uitbreekt is er geen houden meer aan.

 • jordi 1455

  Zolang het maar niet zo'n grote ravage is als chemiepack toen.

 • ed12345

  Jagertje ik lees altijd graag uw commentaren ,watde jacht aangaat zitten we op dezelfde lijn .En nu weten we ook wat u beroep is .het vereist precisie en geduld

 • J@gertje

  @ ed12345

  Daarvoor mijn dank.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.