Home

Nieuws 683 x bekeken

Wereldwijde diervoederproductie groeit

São Paulo – De wereldwijde diervoederproductie stijgt met 1 tot 2 procent, met name door een grotere vraag vanuit de rundveehouderij en viskweek. Dat heeft het hoofd van de International Feed Industry Federation (Ifif), Mario Cutait, gezegd.

Cutait deed de uitspraken tijdens een recent branche-evenement in São Paulo, waar persbureau Agra Europe verslag van doet. De stad is thuishaven van veel Braziliaanse agrarische multinationals waaronder JBS en Brasil Foods. Cutait toonde zich optimistisch over de komende jaren: de vraag naar dierlijk eiwit blijft groeien en dus de vraag naar veevoer ook.
Het proces zal geleidelijk zijn. De intensieve veehouderij enkele jaren met hoge voerkosten achter de rug, waardoor de investeringscapaciteit beperkt is. De wereldwijde voerproductie benadert volgens cijfers van Ifif 1 miljard ton per jaar. Commerciële producenten realiseren een omzet nabij de 370 miljard dollar (279,6 miljard euro). De cijfers zijn indrukwekkend, maar Cutait wees erop dat 2012 een moeizaam jaar was voor veel diervoederconcerns.
In 2012 daalde de productie in de Verenigde Staten met 1,5 procent ten opzichte van een jaar eerder, terwijl in Brazilië de productie 3 procent afnam. In de EU was de productie stabiel terwijl in China een groei van 5 procent wordt genoteerd. Cutait gelooft dat productiekosten in 2013 beter zijn dan in voorgaande jaren. “Prijzen voor mais en soja zijn gedaald vanwege de verwachting dat de oogst op veel plaatsen groot zal zijn.
Ifif noemt de gevolgen van een sterke Amerikaanse dollar onzeker. De VS is een belangrijke exporteur van agrarische grondstoffen voor veevoer, en als de dollar in andere munteenheden 'duurder' wordt, kan dat leiden tot vraaguitval.

Of registreer je om te kunnen reageren.