Home

Nieuws 398 x bekeken

Wereldhandel groeit minder hard dan verwacht

Genève – De wereldhandel groeit dit jaar en volgend jaar in een lager tempo dan eerder geraamd. Dat heeft de Wereldhandelsorganisatie WTO bekendgemaakt.

De onlangs aangetreden directeur-generaal Roberto Azevedo zei dat de belangrijkste oorzaak ligt in een groeivertraging in de economie, maar dat ook protectionisme een rol speelde.
In 2013 komt de groei uit op 2,5 procent, terwijl in april nog werd uitgegaan van 3,3 procent. Voor 2014 voorspelde de WTO in april een groei van 5 procent, maar nu nog 4,5 procent. In de laatste 20 jaar lag de jaarlijkse groei van de wereldhandel gemiddeld op 5,4 procent. Volgens Azevedo moeten de cijfers dan ook onderhandelingen om na twaalf jaar te komen tot een wereldhandelsakkoord aanjagen.
De economen van de WTO stellen dat de vraag naar producten vanuit ontwikkelingslanden langzamer opkrabbelt dan verwacht. Volgens Azevedo, een Braziliaan, vinden landen die industrieën of werkgelegenheid willen beschermen steeds meer creatieve manieren om producten uit andere landen tegen te houden. Dat gebeurt op allerlei vlakken, maar traditioneel zijn landen erg beschermend richting de landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.