Home

Nieuws 1571 x bekeken 6 reacties

Sector bezorgd over extra lastenverzwaring

Den Haag – Vertegenwoordigers van vakbonden en belangenorganisaties reageren kritisch op de plannen van het kabinet. “De voortdurende lastenverzwaringen, werken averechts op het streven de economie te stimuleren."

Akkerbouwvakbond NAV begrijpt het streven van het kabinet om de staatsschuld te beperken. “Maar dat moet niet door verzwaring van de lasten voor het bedrijfsleven”, vindt voorzitter Teun de Jong.  Na de lastenverzwaring van vorig jaar komt daar nu de verhoging van de accijns op diesel en de versobering van de zelfstandigenaftrek bij. Ook wil de overheid een plantgezondheidsfonds ontwikkelen zodat de sector zelf de gevolgen van besmettingen kan opvangen.

De Jong vindt het positief dat het kabinet ruimte wil scheppen voor andere financieringsvormen zodat boeren minder afhankelijk van banken worden.

"De lastenverzwaring moet in de markt worden terugverdiend en dat is niet altijd even makkelijk in de varkenshouderij. Ook ben ik benieuwd in hoeverre de overheid gaat bijdragen aan de reorganisatie van het productschap of dat de rekening toch bij het bedrijfsleven wordt neergelegd”, reageert Bennie van Til, voorzitter van varkenshoudersvakbond NVV.

Sijas Akkerman van Stichting Natuur en Milieu (SNM) vindt de bezuinigingen op duurzame regelingen opvallend. “We hebben juist de overheid keihard nodig om deze sector te verduurzamen.” De bezuinigingen op de NVWA passen niet bij de woorden dat toezicht zo belangrijk is, vindt SNM.
De Dierenbescherming reageert eveneens bezorgd, omdat er geen extra geld wordt uitgetrokken om de plannen met meer aandacht voor natuur en dierenwelzijn te helpen bereiken. “Gelukkig wordt er wel geld vrijgemaakt voor verbetering van dierenwelzijn, bijvoorbeeld voor het verminderen van ingrepen bij dieren en verbeteren van transportomstandigheden."

Laatste reacties

 • koestal

  De economie weg belasten,niet erg slim denk ik,waar zit er nog verstand in Den Haag ??

 • info36

  Ze zijn totaal visieloos. Als de economie ooit nog een keer aantrekt is dat ondanks dit kabinet en niet dankzij dit kabinet. Wat een malloten.

 • puinhoop

  heeft bezuinigen dezelfde betekenis als lastenverzwaring? In Nederland schijnbaar wel! Laten ze eerst de ambtenaren 10 procent korten (ook de brusselse) en kom daarna pas terug bij de burger(want lastenverzwaring is ook korten op inkomen cq koopkracht!!!!!

 • agratax2

  Ik kan maar 1 reactie geven op dit bericht; 'Angst is een slechtste raadgever'. Wie zijn leven laat leiden door angst komt nooit verder of anders gezegs, hij / zij leeft niet echt, maar bestaat alleen maar.
  @puinhoop. Ik stel voor om niet de ambtenaren te korten. maar te korten op ambtenaren. Minder ambtenaren betekent minder bureaucratie en minder controle bezoeken op je bedrijf.

 • sjang

  Ik vergelijk de overheid met een melkveebedrijf. De overheid de bedrijfsvoerder en de inwoners de koeien. De staat melkt de inwoners. Zijn de inkomsten op een melkveebedrijf minder, probeert de melkveehouder in tegenstelling tot de overheid de koeien (inwoners) in topproductie te houden, zodat de omzet in stand blijft. Bezuinigen kan o.a. door te optimaliseren, investeringen uitstellen en prive de broekriem aantrekken. Onze regering blijft met geld smijten die niet zorgen voor optimale productie (werkgelegenheid). Teveel geld verdwijnt naar onzin (kunst langs wegen, markten gebouwen etc). Noodzakelijk geld voor natuurbeheer e.d. kan bij tegenvallende inkomsten tijdelijk verminderd of stopgezet worden: er is dan geen man overboord, het duurt alleen wat langer. Als het de melkveehouder minder gaat, wordt het woonhuis ook later of niet verbouwd, de auto later of goedkoper vervangen, of als het zo erg is wordt er b.v. minder buiten de deur gegeten of goedkoper ingekocht, een nieuwe stal kan als nood aan de man is ook 2 jaar later gebouwd worden of de trekker in plaats van vervangen repareren en er nog enkele jaren mee verder. Wat de melkveehouder niet doet is bezuinigen op de voeding van de koeien zodat de melkproductie daalt, want dan vallen nog meer inkomsten weg (werkgelegenheid).
  De landbouw en de overheid moeten zorgen voor optimale productie, zodat met de omzet welke hieruit gecreeerd wordt de uitgaven kunnen worden bekostigd......

  En de domme boer ploegt voort.......

 • koestal

  hier wordt nog veel in de natuur geinvesteerd door de natuurorganisaties,waar komt dat geld toch vandaan?,het moet toch ergens verdiend zijn

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.