Home

Nieuws 2106 x bekeken 29 reacties

SP komt met initiatiefnota over effect veehouderij op volksgezondheid

Den Haag – SP-Kamerlid Henk van Gerven komt met een initiatiefnota om de effecten van de veehouderij voor de volksgezondheid te verminderen. Van Gerven vindt dat er te weinig maatregelen worden genomen om zoönosen, zoals de grootschalige uitbraak van Q-koorts, te voorkomen.

Hij wil dat gezondheidsaspecten van veebedrijven worden geborgd in wetgeving. Hiervoor heeft Van Gerven zeven voorstellen. In de eerste plaats wil hij dat er uit voorzorg een verbod kan worden ingesteld op de nieuwbouw of uitbreiding van veehouderijbedrijven als er een ernstige bedreiging is voor de volksgezondheid. Daarnaast vindt de politicus dat gezondheidsrisico’s moeten worden erkend als belangrijk toetsingscriterium voor bijvoorbeeld bestemmingsplannen. Er komt een maximum endotoxine-niveau van 30 EU/m3 voor heel Nederland. Daarnaast komt er een minimumafstand tussen veehouderij en bewoning. Hierbij wil Van Gerven de norm van de GGD aanhouden; 250 meter. De norm geldt voor alle nieuwbouw. “Ook bestaande bedrijven die een knelpunt vormen moeten op basis van deze regel verplaatst kunnen worden”, vindt Van Gerven.  De politicus wil ook de geurwet aanscherpen, door cumulatieve effecten verplicht te toetsen. De SP'er wil tevens dat verspreiding van ziekteverwekkers actief wordt tegengegaan en dat het onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van zoönosen en endotoxinen rondom veebedrijven wordt geïntensiveerd.

Van Gerven komt met zijn voorstel terwijl staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw ook bezig is met het bekijken van de gezondheidseffecten van de veehouderij. Uit het onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat het niet mogelijk is om generieke maatregelen te nemen. Van Gerven vindt dat dit op basis van het voorzorgsprincipe wel nodig is.
Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid van LTO Nederland, vindt dat een afstandsnorm tussen veehouderijbedrijven en burgers een schijnzekerheid vormt. “Het gaat er vooral om hoe en boer te werk gaat. Hij kan nog zo’n mooie stal hebben, als hij niet netjes werkt, kan het een risico zijn voor de volksgezondheid. Gezondheid voor de omgeving begint in de stal, bij gezondheid van het vee”, zegt Van Hoof. Hij vindt het vervelend dat de indruk wordt gewekt dat volksgezondheid voor veehouders ondergeschikt is aan economische belangen. “Als er iemand belang heeft bij volksgezondheid is het de boer omdat hij en zijn gezin en medewerkers er direct mee te maken hebben”, zegt hij.

Ook Dick Heederik van het IRAS van de Universiteit Utrecht zegt dat een generieke afstandsnorm niet zinvol is. Hij vindt dat er naar bedrijfsspecifieke omstandigheden moet worden gekeken. Henk Jans, Milieuarts vindt dat 250 meter afstand een fatsoensnorm is. “Je gaat toch met je wc ook niet in de tuin van de buren zitten?”

Van Gerven gaat de initiatiefnota in november officieel indienen. Hij verwacht dat PvdD en PvdA zijn voorstel in ieder geval zullen steunen.

Laatste reacties

 • niek brabant

  er is een onderzoek gezondheidsonderzoek gedaan met als resultaat dat mensen in de buurt van intensieve veehouderijen minder naar de arts toe gaan. past dit soms niet in het straatje van de SP ? willen ze heel de veehouderij weg hebben ? zeg dit dan, of kan dat politiek niet

 • niek brabant

  henk jans , in de stad zit je zowat bij elkaar op de wc

 • agratax2

  Woning bouw minimaal 250 mtr van een stal. Prachtig, moet de boer zijn woning ook 250 mtr van zijn bedrijfsgebouwen plaatsen? Zo ja dan hebben de aannemers de komende jaren veel werk of de veehouders pakken hun spullen en emigreren naar een land waar de politiek ze met rust laat en bedankt voor hun inspanning om het nationaal product te verhogen. Nederland is boer moe en wil veel geld verdienen zonder vuile handen en liefst ook zonder werk.

 • abtje

  Dat is ook lullig voor de burgers. Als ze binnen de 250 meter wonen moeten ze hun huis dus slopen.

 • J@gertje

  Abtje,
  Ik woon toch liever landelijk naast een boerderij op 250 meter dan in een stinkstad.

 • agratax2

  Afstands beleid als voorgesteld door SP herken ik uit mijn tijd in Rusland. Eigen koetje in de tuin en de stal met >200 koeien op min. 500 mtr van woningen. Hoe meer koeien hoe groter de afstand tussen stallen en woonhuizen. Zou de SP dan toch de oude wetten uit Moskou hebben omarmd, wetten die onder Poetin niet zijn afgeschaft? Rusland kent geen Bedrijfswoningen zo als wij, geen boer woont naast zijn stal en schuren. Ondenkbaar! Maar voor de SP een utopische gedachte.

 • Bussemakers

  Ga dan ook maar 250 meter van een drukke weg of stoplichten in de stad af wonen. Zorgt namelijk ook voor gezondheidsrisico's. Daar hoor ik mijnheer van Gerven niet over klagen!! In mijn ogen is hij aan het roepen zonder goed na te denken over de gevolgen in de praktijk!!

 • Bison

  OMG,..Holland doet me denken aan een grote kudde walrussen opeengepakt op een te kleine ijsschots. Constant vechten om je plekkie te houden. Zat lege schotsen om hun heen maar nee hoor,..ze blijven liever vechten op dat ijsblokkie.
  Eigenlijk een zielige vertoning gezien van een afstandje.

 • Marco22

  Van Gerven, was dat die man die juichend riep na het nertsenverbod 'nu nog de rest van de veehouderij'. Ja jongen, alles waar je nu nog mee komt is dat nog wel serieus te noemen. Heeft dat niet allemaal te maken met je enige agenda punt nl; alle veehouderijen weg.

 • bankivahoen

  Dit past weer perfect in het rijtje boeren het land uit knikkeren , het riekt naar een pure vorm van discriminatie van een bevolkingsgroep iets dat aangevochten zou moeten worden. Alleen jammer dat de rechterlijke macht dezelfde gedachtengang heeft ! Is het jullie opgevallen dat er meerdere verschillende aanvallen uit allerlei hoeken per DAG op de agrariërs afgeschoten worden !! Kijk de berichten op diverse site's van afgelopen week maar eens na .Op naar volgende week ! Het zou een dik boek opleveren als iemand dit elk jaar eens zou bundelen.

 • alco1

  Als ik zo'n stuk lees denk ik altijd: Hebben zulke mensen wel door dat er VERDIEND moet worden om sociaal te KUNNEN zijn.

 • cornelis 22

  Van Gerwen doe dan ook het voorstel dat de boer die vertrekt naar het buitenland zijn stakingswinst niet met de fiscus hoeft te delen , op die voorwaarden is ermet mij wel te praten.

 • Frenske

  Nog meer en nog grotere stallen dan krijg je publieke tegenstand en ongerustheid,de regering is hier gevoelig voor en is van alles aan het zoeken om die onrust weg te nemen. Dit is geen boertje pesten, ze hebben er zelf aan meegewerkt dat dit zover is gekomen.

 • lezertje

  Hee van Gerven hou er ook even rekening mee dat de landbouw nog altijd
  een van de belangrijkste pijlers van onze economie is.

 • Marco22

  'Hee van Gerven hou er ook even rekening mee dat de landbouw nog altijd
  een van de belangrijkste pijlers van onze economie is.'
  Daar hebben ze bij de espee geen boodschap aan. Motto= iedereen arm. Anders houd de sp geen kiezers.

 • anton1937

  De SP is niet realistisch maar emotioneel aan het denken. Boertje pesten is de achterliggende gedachte. Natuurlijk is volksgezondheid van levensbelang maar het is onzin,die 250meter norm. de GGD heeft die norm uit de duim gezogen. groen links en de partij voor de dieren zullen wel steun geven aan van Gerwen de rest niet,ook de PvdA niet.

 • trijnie

  @frenske, die grote stallen zouden minder erg zijn als ze eens wat meer in het landschap zouden worden ingepast. Maar het lijkt wel of ze er zo zijn neergegooid. Al zou er op een paar hoeken wat bomen en struiken neergezet worden dan zag het er al niet zo verschrikkelijk meer uit.
  En dan hebben mensennerook alweer een beter idee over.
  Maar het zou beter zijn om die schaalvergroting tegen te gaan, want zo kunnen er steeds minder mensen een boterham verdienen in de lveeteeld en komen ons de vleesbergen de oren uit.

 • agratax2

  Bosin ik kan alleen maar met je mee gaan in de gedachte ' Nederland is een overbevolkt land waar iedereen vecht om en groter stuk van de ruimte naar zich toe te trekken'. Lukt het niet met normale argumenten of veel geld, dan doen we het via de politieke weg. Democratisch laten besluiten dat de boern moeten inbinden ten behoeve van de burgers. Deze laatsten winnen al door de eeuwen hun aantal is vele malen het aantal boeren en meerderheid van stemmen telt.

 • schoenmakers1

  ik voel mij behoorlijk gediscrimineerd, ik vind een stal veel mooier als bomen, laat mij lekker tegen de mooie grote stallen aankijken, bomen associeer ik met de dood, hoeveel mensen zijn al niet verongelukt met die verschrikkelijke bomen, mensen doe je ogen eens open

 • trijnie

  Schoenmakers 1, dan vind je zeker die toren flats ook mooi?
  Een boom zit echt vol met leven, insecten, vogels e.d. en wat mooi meegenomen is, hij maakt een nieuwe portie zuurstof uit vuile lucht.
  Goed voor mens en dier.

 • Bison

  Stads boertje die schoenmakers1,..boer in naam maar niet in daad.
  Z'n laatste zin zegt het eigenlijk..mensen doe je ogen open,..dan kan je die boom zien staan.

  Over doodgaan geproken,..don't worry about life,..nobody is gonna survive it anyway.ha

 • Freddie

  Politici willen dit en willen dat.
  Ik word de laatste tijd ziek van politici.

 • minasblunders1

  Freddie, politici zijn van links tot rechts socialisten in hart en nieren: 'wij hebben de idealen, iemand anders mag ze betalen'.

 • Zuperboer

  Zou graag eens uit de statistieken van 'huisartsend Nederland' willen vernemen hoe vaak de agrariers die naast hun stallen wonen klant zijn. Er zal vast wel weer een dubieuze theorie worden uitgevogeld van opstijgende en neervallende luchtstromen (zie de ammoniak-mythe). Er is echter hoop voor de boeren, want wat was het landschap weer prachtig rond de boerderijen van de Big five van Yvon! See you abroad. Liefst buiten de Communistic European Union.

 • trijnie

  Bis on, prachtig, die boom, dat was nog niet tot mij doorgedrongen.ha,ha

 • boerin Friesland

  De burgers gooien massaal hun tuin in de tegels om nog meer schoon en vrije tijd te hebben ! Mag de boer voor hun water-berging en zuurstof zorgen. BOMEN prima , maar dan ook elke burger een royale boom EN grasveld op hun eigen M2 , voor gratis natuur , waterberging en zuurstof.

 • trijnie

  @boerinfriesland, jammer genoeg komen er steeds meer 'tegeltuinen'
  De mensen zijn gewoon te lui of met die tweeverdieners te druk om wat groen te verzorgen en daar werkt de hovenier maar wat graag aan mee, met tegels leggen is namelijk meer aan te verdienen dan aan wat plantjes. En de postzegeltjes zijn tegenwoordig zo klein dat een boom teveel van het goede zou zijn.Ik ben actief in Groei& Bloei en daardoor weet ik dat er gelukkig nog veel mensen wel iets leuks van hun tuintje maken. En ook zijn er nog wel boeren, vooral zuivelboeren die nog wel iets om hun bedrijf neerzetten. Maar vooral de megastallen waar de beesten niet meer buiten komen en de boer meerdere bedrijven heeft, die kunnen ze maar beter op het industrieterrein zetten. Daar valt het niet zo op en dat is verkeerstechnisch ook beter geregeld.

 • trijnie

  @boerinfriesland, jammer genoeg komen er steeds meer 'tegeltuinen'
  De mensen zijn gewoon te lui of met die tweeverdieners te druk om wat groen te verzorgen en daar werkt de hovenier maar wat graag aan mee, met tegels leggen is namelijk meer aan te verdienen dan aan wat plantjes. En de postzegeltjes zijn tegenwoordig zo klein dat een boom teveel van het goede zou zijn.Ik ben actief in Groei& Bloei en daardoor weet ik dat er gelukkig nog veel mensen wel iets leuks van hun tuintje maken. En ook zijn er nog wel boeren, vooral zuivelboeren die nog wel iets om hun bedrijf neerzetten. Maar vooral de megastallen waar de beesten niet meer buiten komen en de boer meerdere bedrijven heeft, die kunnen ze maar beter op het industrieterrein zetten. Daar valt het niet zo op en dat is verkeerstechnisch ook beter geregeld.

 • Spruit12

  Linkse politici komen waarschijnlijk bijna nooit buiten de stad en hebben ook nog eens een eenzijdige mening. Immers 'op het platteland ruikt het soms naar mest, maar in delen van de stad stinkt het altijd naar wiet'!

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.