Home

Nieuws 967 x bekeken

Rusland en Wit-Rusland dicht bij oplossing kaliconflict

Minsk - Wit-Rusland heeft bestuursvoorzitter Vladislav Baumgertner van de grootste kaliproducent wereldwijd, Uralkali, onder huisarrest geplaatst. De Rus zat al wekenlang in een gevangenis van de geheime dienst nadat zijn bedrijf vaarwel zei tegen een joint-venture met een Wit-Russische kaliproducent. Analisten zien de stap als een teken dat een diplomatieke oplossing niet lang meer op zich laat wachten.

Rusland heeft bekendgemaakt dat Baumgertner naar verwachting snel wordt vrijgelaten. De uitspraak volgde op overleg tussen de presidenten van de betrokken landen. Deze week verklaarde Uralkali ook dat 6.000 werknemers een petitie voor de vrijlating van Baumgertner hadden getekend en dat deze is bezorgd bij de Wit-Russische president Alexander Lukashenko, soms de laatste dictator van Europa genoemd.
De Russische president Vladimir Poetin eiste al eerder de onvoorwaardelijke en directe vrijlating van Baumgertner en gunde donderdag zijn Wit-Russische ambtgenoot geen gezamenlijke persconferentie. Van een eerder genoemde boycot op onder meer Wit-Russische zuivel lijkt nog geen sprake.
De kans op heroprichting van de joint-venture, eigenlijk een kartel, tussen Uralkali en Belaruskali lijkt klein nu een Chinese investeerder een belang heeft gekocht in Uralkali. China is gebaat bij goedkope kali. Sinds het opbreken van het kartel is de kaliprijs verder onder druk gekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.