Home

Nieuws 3301 x bekeken 26 reacties

PvdA Overijssel wil bouwstop

Zwolle - De PvdA in de provincie Overijssel is een groot voorstander van een bouwstop zoals de provincie Noord-Brabant afgelopen week afkondigde. Dat zegt Statenlid Peter Hermans van PvdA, de oppositiepartij in Overijssel, tegen RTV Oost.

Hermans noemt ongebreideld bouwen van veestallen een ‘heilloze weg’. Hij verwijst daarbij naar het Pact Landbouw en Natuur dat in Overijssel is afgesloten tussen provincie, LTO en natuurorganisaties. Daar hebben de agrariërs zich ook achter geschaard volgens Hermans. Hij vindt dat de landbouw zich ‘opnieuw uit moet vinden’ en vooral duurzamer moet worden. Het Brabantse idee om alleen nog een bouwvergunning af te geven als aan meerdere duurzaamheidscriteria is voldaan is volgens hem helemaal in lijn met wat de PvdA ook wil in Overijssel.

Laatste reacties

 • info389

  Daar hebben agrariërs zich achter geschaard.....
  Het is maar net hoe je dat uitlegt!
  We moeten de politiek maar eens duidelijk vertellen wat er allemaal gebeurt is en de motor van de economie niet nog verder voor de voeten lopen!!

 • schoenmakers1

  alleen de lto heeft zich erachter geschaard, die vertegenwoordigen bij lange na niet alle agrariërs, dus alleen de lto leden zullen zich hier aan moeten houden, wij niet leden willen niet meeliften op de successen van lto

 • FryskHynder

  Kan dat betekenen dat de agrariers gestimuleerd worden om over de landsgrenzen heen te kijken?

 • henkh

  wat heeft in vredesnaam het pact in onze provincie met een bouwstop te maken?, die rooie rakkers zijn met peilingen van 10 zeteltjes in den Haag naar de toekomst de weg blijkbaar helemaal kwijt geraqakt.

 • anton1937

  De bouwstop in Brabant is instrijd met de wet. Brabant gaat. Deze domheid miljoenen aan claims kosten, als ze dat in Overijssel ook willen snel doen ?

 • R.A. de Man

  Net zoals info389 al zei, ze lopen alleen maar de moter van de economie voor de voeten en nu net als het zo hard nodig is!

 • betalert

  Deze uitlatingen uit de mond van een statenlid van de partij van de arbeid getuigt van wederom een (te) hoog geplaatst persoon met geen enkel realiteitsbesef. Deze zogenaamde heilloze ongebreidelde stallenbouw is het gevolg van de groene keuze van met name ook zijn achterban. Als deze achterban vervolgens in de winkel ook nog weigert voor hun eigen keuze te betalen (misschien kunnen ze het wel niet?) krijg je dus automatisch schaalvergroting in de landbouw. Boeren moeten wel flink uitbreiden om nog een rendabel bedrijf te houden. Gelukkig levert dit momenteel nog enkele lichtpuntjes op in de malaise in de huidige bouwsector.
  Verder is de sector volop bezig met allerlei groene initiatieven op mestgebied om de sector groener te maken.
  Peter Hermans kan zich beter richten op het behoud van banen en inkomen
  dan dit populistische gezwets. Ik wens hem daar overigens veel succes mee.

 • drientje

  Je moet toch wat roeptoeteren om als politicus in beeld te blijven. En dat weet Hermans ook.

 • klumper

  Die man heeft niet meer verstand

 • groot boerdam

  Die rooie rakkers maken alles kapot!

 • mylle

  Als Belg heb ik altijd grote bewondering gehad voor de Nederlandse ondernemers, maar met zo'n politiek gaan jullie het communistisch tijdperk tegemoet. Die rooie vergelijk ik met een melkboer die zijn koeien niet bezaaid ......

 • koestal

  Hij wil al die bouwvakkers naar huis sturen,zullen ze niet blij mee zijn

 • floseman1

  begrijpen jullie dit niet dit werkgelegenheid maken de boeren staan morgen op de stoep om een vergunning aan te vragen voor toch maar uit te breiden dit is puur bang makerij

 • trijnie


  Zou het niet mogen uitbreiden van enkelen die nooit genoeg hebben, niet een bescherming zijn voor de meesten van u?

 • spijker

  Je kunt het van 2 kanten bekijken, maar als het naar de negatieve kant gaat komen er vele werklozen bij, je ziet in de plattelands dorpen dat er grote groep mensen werkzaam zijn in de bouw van nieuwe stallen, ik zie dit niet positief in, dat er nog meer bouwaanvragen ingediend worden dan nu verwacht ik niet, dat de aanvragen nog langer in behandeling zijn, en nog later vrij komt en dat de bouw nog langer mag wachten op het werk!
  verwacht ik dan van wel.

 • schoenmakers1

  als we het hier niet mogen zal het zeker elders gebeuren, dus bescherming daar kun je het zeker niet onder schuiven, je kunt het wel schuiven onder de noemer een bepaalde bevolkingsgroep bepaalde rechten ontnemen, is dit in 40-45 ook niet gebeurd, en zou het nooit weer mogen gebeuren

 • Marco22

  Ieder bedrijf zijn eigen ontwikkeling, en produktie is toch al gelimiteerd ( quota, mest en dierrechten) in aantallen zal het niet toenemen. Wel verschuift het van klein(stoppers) naar groot(blivers). Maar dit altijd al zo geweest.
  Nieuwbouw is altijd beter> voldoet aan de laatste eisen wtb milieu dierenwelzijn ed. Dus kan men concluderen dat de emotie weer de politiek beheerst. Aannemers zijn blij dat boeren nog bouwen anders hebben niks meer te metselen. Kan pvda weer een paar kiezers afstrepen.

 • koestal

  aannemers zijn erg blij met het werk in de veehouderij,zorgen in sommige gebieden voor 60% van het werk ,dat is ook economie !

 • somporn

  Bij de partij van de Arbeid,moet men toch blij zijn dat er nog mensen zijn die te durven te investeren in deze tijd en hiermee menig mens aan het werk houdt.Hopelijk gaat bij Hermans het licht ook nog een keer aan.

 • Elevage

  juist somporn, dat is het enige antwoord. In deze tijd van bezuinigen en mensen het geld uit de zak kloppen waardoor de hele economie stil gaat staan is er tenminste nog 1 sector die het lef heeft om uit te breiden en daar dus ook geld in wil steken. En wat zegt dan de PvdA.......................

 • Fleur de lille

  '...Het Brabantse idee om alleen nog een bouwvergunning af te geven als aan MEERDERE DUURZAAMHEIDSCRITERIA is voldaan is volgens hem helemaal in lijn met wat de PvdA ook wil in Overijssel...'

  Deze meneer is net als GS en PS in Brabant voorstander van bovenwettelijke eisen aan bouwvergunningen voor nieuwe stallen.
  Er kan net zo veel worden gebouwd alleen zijn de eisen strenger.

  Bangmakerij en dreigementen zijn dus nergens voor nodig.

  Q-koorts in Twente heeft wat mensen in Overijssel doen nadenken over de toekomst van de veehouderij.

  In Gelderland houden ze vast aan het traditionele landbouwbeleid.
  Het compleet mislukte reconstructiebeleid wordt daar ondersteund.

  Er is enorme leegstand door stoppers.
  Geen wonder dat het platteland daar het hardst vergrijst.
  Wie moeten de stallen over 20 jaar runnen?

  Allemaal korte termijn denken.

 • Achterland

  Beste Fleur. Duurzaam bouwen is duur bouwen en de komende jaren zonder subsidie. De duurzaamheidscriteria zijn gemaakt en er moet conform deze criteria worden gebouwd. Gevolg zeer duren gebouwen en bouwwerken waardoor een agrarische ondernemer niet 10 koeien meer kan houden maar (gezien de forse bouwkosten uit eigen zak) gelijk moet kiezen voor 100-120 koeien extra om alle forse bouwkosten ergens terug te verdienen. Maar ja !!! Dat wil de PvdA niet want die wil enkel en alleen familiebedrijven en zeker geen megastallen. En zo houd je elkaar gevangen waardoor kleine familiebedrijven niet meer mee kunnen ivm forse extra financieringslasten en de grotere bedrijven nog fors groter gaan worden. Is dat wat we allemaal willen Fleur ???? Stel jezelf die vraag maar eens goed !!!

 • koestal

  Partij van de Werkloosheid

 • Jeroen Rohaan

  In het aangehaalde pact staat regelmatig 'middelen en ambities met elkaar in overeenstemming'. Ik denk dat de heer Hermans met dit soort uitlatingen de aandacht wil verleggen ver weg van het grote tekort op de natuurinvesteringen die ons allemaal geld kosten.

 • frans64

  @grootboerdam wees maar blij dat er rooie rakkers geweest zijn in het verleden anders zou je de subsidiepot welke je altijd aanspreekt om allerlei projecten welke zwaar zijn betaald door den haag of brussel wel laten je huis van je boederijzou zo groot niet zijn en ook je loodsen en traktoren zouden niet zo groot zijn waneer de subsidie pot van de rode rakkers dicht zou blijven

 • sybrenm1

  Nee Frans64, als het aan de rooie rakkers ligt wordt de subsidie pot verstrekt aan mensen die aan de uitkeringstiet willen zuigen en niet aan ondernemers die de economie draaiende houden.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.