Home

Nieuws 343 x bekeken 1 reactie

Oeso: herstel zet door, maar blijft zwak

Parijs - Het beeld van de internationale economie begint te kantelen. Terwijl de rijkere landen langzaam uit hun dal kruipen, neemt de groei in veel opkomende landen af.

De groei van de hele internationale economie blijft daardoor per saldo matig. Dat voorspelde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) dinsdag.

De grootste ontwikkelde economieën zijn vorig kwartaal sterker gegroeid dan verwacht, aldus de Oeso. In de Verenigde Staten zette het herstel door, terwijl er eindelijk een einde kwam aan de diepe recessie in de eurozone. Een welkome ontwikkeling, maar niet genoeg voor duurzaam herstel, vindt de denktank. Daarvoor zijn de risico's in de financiële sector en de noodzaak van stimulering door centrale banken nog te groot. Daarbij blijft de werkloosheid voorlopig hoog.

De Oeso verwacht dat het herstel van Europa, Japan en de VS in de tweede helft van dit jaar doorzet. Tegelijkertijd neemt de groei in diverse opkomende landen, de afgelopen jaren steevast de motor van de wereldeconomie, echter af. In China is het dieptepunt mogelijk alweer bereikt, maar voor andere landen in de regio lijken de spanningen op de financiële markten te wijzen op een duidelijke terugval van de groei.

Die tegenvallende ontwikkelingen in opkomende economieën zetten een rem op de groei van de wereldhandel en zorgen ervoor dat het herstel van de wereldeconomie matig blijft, voorspelt de Oeso. De denktank verwacht dat de Amerikaanse economie dit jaar met 1,7 procent groeit en dat Duitsland, Frankrijk en Italië samen een vooruitgang met 0,4 procent weten te realiseren.

Eén reactie

  • natuurboer

    En dat bij een inflatie van 3%. Ondanks economische groei boeren we nog steeds achteruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.