Home

Nieuws 1023 x bekeken 3 reacties

Nederland moet landbouwsubsidies terugbetalen

Luxemburg - Nederland moet 22 miljoen euro landbouwsubsidie terug betalen aan Brussel. Nederland heeft een rechtszaak tegen de Europese Commissie hierover verloren.
Nederland was het niet eens met het besluit van Brussel om ruim 22 miljoen euro aan EU-landbouwgeld terug te vorderen. Maandag oordeelde het Europees Hof van Justitie dat het besluit tot terugvorderen terecht was.
In april 2011 vorderde Brussel in totaal 22,69 miljoen euro terug van Nederland, omdat Nederland onterecht tussen 2006 en 2008 EU-geld had verstrekt aan onder meer telersvereniging FresQ voor het bedrukken van verpakkingen. Volgens Nederland kon hiervoor subsidie verkregen worden, omdat het gaat om verkoopbevordering. De Europese Commissie schaarde de kosten echter als gewone productiekosten. Daarvoor waren de EU-gelden niet bedoeld, aldus het dagelijks bestuur van de EU.
Daarnaast voldeed FresQ volgens Brussel niet aan alle voorwaarden waaraan een vereniging moet voldoen om als telersvereniging in aanmerking te komen voor financiering.  De Europese Commissie oordeelt daarom dat alle uitgaven van die telersvereniging dus aan financiering worden onttrokken. Brussel krijgt nu gelijk van het hof.
Het ministerie van Economische Zaken wil inhoudelijk nog niet op de uitspraak reageren. “We bestuderen de uitspraak”, aldus een woordvoerder van het ministerie. Het is nog niet duidelijk of Economische Zaken in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

Laatste reacties

  • trekker123

    Kunnen ze in de EU niet beter stoppen met subsidies. Wel net zo simpel. Verlaag de belastingen en laat iedereen gewoon een beetje zelf zijn broek op houden en zijn rekeningen betalen.

  • somporn

    Wel een dure tekst op de verpakking. 22,69 miljoen voor het bedrukken ?

  • Mels

    Somporn???grappenmakert,trekker123,groot gelijk al zal dan de belasting niet dalen maar het deel wat voor deze bodemloze put bestemd is zal in een andere bodemloze put gedonderd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.