Home

Nieuws 1311 x bekeken 5 reacties

Nederland koploper lage uitstoot broeikasgas

Lelystad - Nederland hoort wereldwijd bij de koplopers als het gaat om een lage uitstoot van broeikasgassen per eenheid product in de veehouderij.

Toch valt er ook in de Nederlandse veehouderij nog zeker winst te boeken, zegt Theun Vellinga, onderzoeker van Livestock Research van Wageningen UR en mede-auteur van het FAO-rapport over de uitstoot van broeikasgassen uit de veehouderij.

Volgens de vorige week verschenen studie van de wereldvoedselorganisatie kan de uitstoot van broeikasgassen (CO2, N2O en CH4) uit de veehouderij nog zeker met 30 procent omlaag, zonder dat daarvoor in de veestapel hoeft te worden gesneden. Met de nu beschikbare technieken is die reductie wereldwijd al te realiseren.

En dat geldt ook in Nederland, zegt Vellinga. De marge tussen de best presterende veehouders en de minst presterende is zeker zo groot dat daardoor nog een fikse reductie kan worden gerealiseerd.

Toch heeft de efficiënte productie in Nederland wel een keerzijde. Er zijn andere milieuproblemen (ammoniak, fijnstof, fosfaat) waar de veehouderij ook een bijdrage aan levert. De aanpak van die problemen leidt niet direct tot een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, ook al heeft het emissie-arm uitrijden en het afdekken van mestsilo's wel een duidelijk effect.

De winst op het gebied van de broeikasgasreductie die Nederlandse veehouders kunnen bereiken ligt volgens Vellinga in de verbetering van de voerefficiëntie. Als boeren en voerleveranciers  kritisch zijn op het voer en de broeikasgasproductie die daarmee gepaard gaat, kan er nog veel winst worden geboekt, zegt Vellinga. De Wageningse onderzoeker meent dat daarmee niet alleen voor het klimaat winst valt te behalen. "Een betere voerconversie is ook goed voor de portemonnee van de veehouders", zegt Vellinga.

De onderzoeker kan zich opwinden over de pleidooien voor de afschaffing van de veehouderij. "Ik vind het zelf niet erg om minder vlees te eten. Maar als ik in China of Afrika kom, zeggen ze tegen me: wat zeuren jullie over de CO2? In veel gebieden in Afrika is het eerste waar het over gaat de voedselzekerheid. En daar hoort ook een toenemende vleesconsumptie bij."

Laatste reacties

 • koestal

  geweldig nieuws

 • Bison

  Wat een bullshit.
  Hollandse koeien schijten niks meer of minder dan buitenlandse koeien?

 • W Geverink

  Klopt Bison, maar ze schijten veel schoner! Alle gekheid op een stokje. Nederland was aan het opwarmen en door het onmiddelijk ingrijpen van de knappe bollen in Wageningen koelt het weer af. Hoewel het strontverhaal op niets gebaseerd is is er om de strontbult en mestput een kolossale infrastructuur ontstaan die door de boeren onderhouden wordt.

 • trijnie

  Dat beesten hier schoner moeten poepen, is maar goed ook, want nergens is de veedichtheid groter dan in Nederland.
  Trouwens, dit geldt ook voor de mensen.
  Ik snap wat dit laatste betreft ook niet waarom mensen hier asiel zoeken. Ik koos toch liever voor wat meer ruimte.
  Teveel mensen op één hoop wordt altijd heibel. Zeker als het eens even minder gaat met de economie en er ingeleverd moet worden.
  Want wie krijgen dan her eerst de schuld? Jawel.......

 • Bressele-hoeve

  Zet het dik gedrukte maar eens groot in de krant, dan leest men ook eens iets positiefs over de veehouderij.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.