Home

Nieuws 488 x bekeken 1 reactie

'Nederland benut kansen niet'

Rotterdam - Nederland heeft een slecht functionerende arbeidsmarkt en investeringen in innovatie en onderwijs blijven achter. Dat is een van de oorzaken dat Nederland is gedaald op de lijst van het World Economic Forum van meest concurrerende economieën, stelt professor Henk Volberda van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Het land weet ondanks onder meer een goede infrastructuur de "kansen van een aantrekkende economie onvoldoende te benutten".

Daarnaast functioneren de financiële markten slecht en remt de gebrekkige kredietverstrekking aan bedrijven en particulieren de Nederlandse economie af, vindt de hoogleraar die heeft bijdragen aan het tot stand komen van het WEF rapport. Nederland zakte dit jaar op de ranglijst van het WEF van de vijfde naar de 8e plek.

Volberda wijst er op dat de landen die de top drie vormen op de lijst, Zwitserland, Singapore en Finland, koploper zijn wat betreft innovatie en toponderwijs. Ook Nederland zou volgens de Erasmus-professor "ondubbelzinnige focus" moet leggen op "excellent onderwijs en superieure innovatie".

Het topsectoren-beleid van de overheid komt niet goed uit de verf. Volberda spreekt zelfs van een "falend kabinetsbeleid en topsectorenaanpak van het Ministerie van Economische Zaken". Het beleid is volgens de hoogleraar een "wassen neus" als de noodzakelijke investeringen vanuit overheid en bedrijven achterwege blijven. Ondernemingen investeren te weinig in onderzoek en ontwikkeling en er is onvoldoende

Eén reactie

  • minasblunders1

    Nederland gaat voor kwantiteit en niet voor kwaliteit. Investeren in onderwijs heeft geen enkele zin als je hoofddoel is om zoveel mogelijk hogeropgeleiden te krijgen. Als 50% naar de universiteit gaat ipv de 5% wat het vroeger was, dan kan je op je vingers natellen dat het niveau naar beneden is bijgesteld. En dat blijkt ook duidelijk in de praktijk; het zal nog generaties duren voor we weer terug zijn op het punt zoals het hoort: de echt intelligente mensen gaan naar de universiteit, de rest heeft daar niets te zoeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.