Home

Nieuws 3723 x bekeken 4 reacties

NAM koopt zwaarbeschadigde boerderij op

Onderdendam - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft in Onderdendam (Gr.) een monumentale boerderij opgekocht. De boerderij is beschadigd door aardbevingen als gevolg van de gaswinning en het is niet zinvol om de schade te herstellen en de woning te versterken. Dat heeft de NAM vrijdag bekendgemaakt. Groninger Bodem Beweging (GBB) vindt dat de maatschappij hiermee precedent heeft geschapen.

Het is voor het eerst dat de NAM een beschadigde woning opkoopt. Volgens een woordvoerder gaat het dan ook om een uniek geval. "Het grootste deel van de schademeldingen, ook de complexe gevallen, kunnen we oplossen", aldus de zegsman. "Maar bij deze boerderij was het zeer kostbaar en tijdrovend om de schade te herstellen en vervolgens de woning bouwkundig zo te versterken dat bij een nieuwe beving dezelfde schade niet weer ontstaat. Aankoop bleek voor alle partijen de beste optie."

Over de hoogte van het aankoopbedrag worden geen mededelingen gedaan.

De boerderij, die dateert uit 1894, is in 2002 helemaal gerestaureerd. Door de aardbevingen zijn muren bol gaan staan en staat de schoorsteen op instorten. Langs de buitenmuren zijn stalen constructies geplaatst. Onlangs werd de voorkamer onbewoonbaar verklaard omdat het er niet meer veilig was.

Bert de Jong, eigenaar van de monumentale boerderij, waar overigens geen landbouwactiviteiten meer plaatsvonden, was tot vijf maanden geleden bestuurslid van de Groninger Bodem Beweging (GBB). Dit is een belangenclub voor mensen die in het aardbevingsgebied wonen. Om belangenverstrengeling te voorkomen, had De Jong zijn taken neergelegd toen de onderhandelingen met de NAM begonnen.

De woordvoerder van de NAM sluit niet uit dat in de toekomst meer beschadigde panden worden aangekocht.

Daniëlla Blanken, secretaris van de GBB, vindt dat de NAM met deze aankoop een precedent heeft geschapen. Blanken: "De boerderij van De Jong is wel één van de grootste schadegevallen in het gebied. Er zijn meer woningen en boerderijen waarbij de reparatiekosten de aankoopkosten ver overstijgen. Ook voor deze gevallen moet de NAM bekijken of aankopen niet beter is." Volgens de secretaris verkeren veel meer boerderijen in ‘erbarmelijke’ staat door de aardbevingen. Ook boerderijen waar nog geboerd wordt.

De GBB  is bezig met het opzetten van een speciale werkgroep met bouwkundigen die in kaart gaat brengen hoe hoog de schade aan gebouwen is. Blanken geeft aan ook met gemengde gevoelens te kijken naar de beslissing van de NAM om de boerderij in Onderdendam te kopen. "Ik hoop niet dat dit op heel grote schaal gaat gebeuren en er mensen uit het gebied vertrekken. Vooralsnog zijn er geen tekenen die daarop wijzen."

Laatste reacties

 • jaapjo

  misschien wel de goedkoopste oplossing

 • koestal

  ook een goede oplossing,is nu echt een monument van de gaswinning

 • fer-rianne1

  Dit zijn de eerste grote schade's die bekend worden, en er zullen er nog vele volgen....

  De schade die wij nu hebben is al ruim boven de 10.000,- de lekke mestkelders niet meegenomen, want daar loopt de NAM voor weg.
  En dat terwijl de scheuren in de muren, die tot aan de grond lopen, wel worden meegenomen.
  Tevens worden andere scheuren in onze boerderij uit 1850 afgewend als achterstallig onderhoud en verzakking.

  Zei de NAM ook niet dat schade aan drainage geen gevolg is van de gaswinning, maar komt door bodemdaling?
  En waar is de bodemdaling een gevolg van..........

 • koestal

  pas maar op voor die zgn.taxateurs !,die doen stinkend hun best om het uiterste er uit te halen voor hun broodheer,ze willen dat baantje niet graag kwijt, wie betaalt die bepaalt !!! De taxateurs zijn ook nog vaak boeren ,maar verwacht er niet veel van !

Of registreer je om te kunnen reageren.