Home

Nieuws 2490 x bekeken

Mestsiloreiniger met afstandsbediening neemt gevaren weg

Borculo - Drie maanden na het tragische ongeval in het Friese Makkinga, waarbij drie mensen om het leven kwamen bij het reinigen van een mestsilo, zijn er twee nieuwe apparaten ontwikkeld die de gevaren wegnemen. Het ene apparaat is een op afstand bediend rupsvoertuig met daarop een beweegbare spuit, het andere is een hydraulische giek die vanaf een vrachtwagen de silo ingaat en daar met behulp van een 360 graden draaiende brandweerspuit de reiniging uitvoert zonder dat het dak er af moet of dat er platen uitgeschroefd hoeven te worden.

Aanleiding voor de ontwikkeling van de op afstand bedienbare apparaten is het ongeluk in Makkinga. Toen kwamen door nog steeds niet precies opgehelderde oorzaak drie mensen om door mestgassen. Een vierde man die ernstig gewond raakte, is inmiddels aan het revalideren.

Bij de ontwikkeling van beide apparaten is Heeres Mix- en Pomptechniek uit het Friese Abbega betrokken. Heeres besloot dit voorjaar na het ongeval in Makkinga alle reinigingsactiviteiten te staken waarbij mensen de silo in moesten. Het bedrijf verloor bij het ongeval in Makkinga twee van zijn medewerkers. Inmiddels is het bedrijf weer begonnen met silo’s reinigen met op afstand bedienbare machines. “Mijn mensen gaan nooit meer voor reiniging de silo in”, zegt eigenaar Gerrit Heeres.

De ontwikkeling van de twee nieuwe apparaten is min of meer gelijktijdig gegaan. De Borculose silo-inspecteur Guido Kleve leende een idee uit de wereld van de brandbestrijding. Hij zag mogelijkheden om een brandweerspuit te gebruiken, die 360 graden kan draaien. Kleve leverde het idee, Heeres zorgde voor de techniek en de uitvoering.

Voordeel van de brandweerspuit is dat er bij de reinigingswerkzaamheden niet uitsluitend met water gewerkt hoeft te worden. In plaats daarvan kan er ook kalvergier of dunne varkensmest worden ingezet om de korst en/of de bezinklaag van de bodem van de mestsilo te verwijderen. Met name voor de varkenshouders ligt hier een economisch voordeel omdat zij het spoelwater niet als “mest” af hoeven te voeren, legt Guido Kleve uit. Voorwaarde daarbij is wel dat de bediening absoluut op afstand gezet moet worden, omdat de vorming van gevaarlijke gassen levensgroot aanwezig is. Op de spuit wordt een camera geplaatst met een aantal bouwlampen om het werk vanaf een monitor te kunnen uitvoeren.

Kleve zegt dat reiniging met kalvergier of dunne varkensmest natuurlijk niet betekent, dat de silo schoon wordt opgeleverd. Als de silo is leeggepompt, kan er met een geringe hoeveelheid water nagespoeld worden zodat iemand met maximale bescherming wel een inspectie kan uitvoeren. “Uiteraard kan dit alleen met meervoudige gasdetectoren - denk aan O2, CO2, H2S en CH4 - gebeuren en dan het liefst met voldoende ventilatie”, zegt Kleve. Volgens hem is iedereen in de sector de afgelopen jaren bedrijfsblind geweest voor de gevaren van mest. Door bedwelmende mestgassen kan iemand binnen dertig seconden bewusteloos zijn. “Wat we deden was allemaal Peppi en Kokki-werk. Ik heb ondertussen met heel veel mensen gepraat die het hebben ervaren. Ik heb het zelf in 1992 een keer meegemaakt, maar gelukkig kan ik het navertellen.”

De rotorspuit die Heeres ontwikkelde kan bediend worden door iemand die aan de rand van de silo staat, voorzien van valbeveiliging, beschermende kleding en ademlucht. Het rupsapparaat maakt gebruik van water, maar is daar wel veel zuiniger mee.

Beide apparaten zijn inmiddels operationeel.

Of registreer je om te kunnen reageren.