Home

Nieuws 600 x bekeken 1 reactie

Licht schakelt antibioticum uit

Groningen - Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een antibioticum gemaakt waarvan de activiteit is te controleren met licht.

Het is mogelijk om actieve antibiotica inactief te maken door licht. Antibiotica komen na gebruikt, bijvoorbeeld via het riool, in het milieu terecht. Daar kunnen ze het ontstaan van resistente bacteriestammen bevorderen. Behalve dat een schakelbaar antibioticum het milieu niet belast, zou je het ook kunnen gebruiken om heel gericht plekken in het lichaam te behandelen.

Deze vondst is gepubliceerd op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Nature Chemistry. In het artikel laten de onderzoekers zien dat het mogelijk is het antibioticum op elk gewenst moment aan te zetten.

De wetenschappers benadrukken dat zij met de experimenten wilden aantonen dat het mogelijk is om de werking van antibiotica instellen met licht. Het kan nog wel tien jaar duren of een schakelbaar anticibiotum op de markt kan worden gebracht.

Eén reactie

  • Mart En

    Ooooo......vandaar dat sommige in donkere flessen zitten met een etiket erop >donker bewaren

Of registreer je om te kunnen reageren.