Home

Nieuws 442 x bekeken

'Legeskosten Flevolandse tuinders hoog'

Lelystad - Glastuinders in Flevoland die met behulp van nieuwe technieken willen besparen op hun fossiele energieverbruik, worden hiervoor afgestraft met tienduizenden euro’s aan legeskosten. Dat stelt LTO.

Concreet betreft de kritiek de leges die een viertal ondernemers in Luttelgeest  hebben moeten betalen voor een vergunning voor een installatie voor warmte-koude-opslag (WKO).
Bij een WKO wordt grondwater benut om kassen ’s zomers te koelen en in de winter te verwarmen. Het onttrokken water gaat terug de bodem in en de warmtebalans van de bodem blijft op jaarbasis gelijk.  De provincie verleende een vergunning voor boring en bouw. Voor de in totaal vijf bedrijven van het viertal bracht de provincie in totaal 65.430 euro aan leges in rekening.
De tuinders accepteerden dat niet, maar haalden slechts deels hun gelijk: de kosten van de MER-rapportage werden niet vijf, maar één keer in rekening gebracht. Maar dan nog kwam de totale som uit op 47.970 euro. “Flevoland wil een duurzame provincie zijn, maar met de hoogte van de leges werpen ze voor ondernemers een drempel op om te investeren in duurzaamheid”, aldus provinciaal voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord.
In een brief pleiten LTO Noord Flevoland en LTO Glaskracht voor een substantiële verlaging van de leges. “In andere provincies worden veel lagere tarieven voor WKO-vergunningen gerekend”, weet Michielsen. “Het blijft onduidelijk waarom in Flevoland veel hogere bedragen hiervoor in rekening brengt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.